Wykonanie

Pokochacie te serniczki od pierwszego kęsa. Przepyszny deser, który szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy, gdyż jest naprawdę smaczny. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, dlatego powstrzymajcie się z degustacją jeszcze z godzinkę lub dwie po upieczeniu. Jeśli nie macie dostępu do
ricotty, to możecie użyć
mascarpone czy zwykłego
zmielonego sera do serników, ale
ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak.Składniki:500 g
sera ricotty100 g
mlecznej czekolady100 g
gorzkiej czekolady2
jajka3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao1 duża
gruszkaopakowanie kruchych
ciasteczekSposób przyrządzenia:Na początek kruszymy
ciasteczka blenderem bądź w moździerzu i łączymy ze stopionym
masłem. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód papilotek przekładamy małe porcje
ciastek z
masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut.Obie
czekolady roztapiamy w kąpieli
wodnej.
Rocottę miksujemy z
jajkami i
cukrem pudrem, następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
kakao oraz roztopioną
czekoladę.Masę przekładamy do papilotek na spód z
ciasteczek.Obraną
gruszkę kroimy na małe półksiężyce. Taki kawałeczek
gruszki układamy na wierzchu serniczków. Babeczki pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Jest to porcja na około 18 miniserniczków.