Wykonanie
Jest to ciasto, które posmakuje każdemu smakoszowi
czekolady. Dzięki ciasteczkowemu spodowi skraca się czas przygotowania i zyskuje nieco inny smak niż w przeciętnej tarcie.Ciasto bardzo szybko znikło z formy i na pewno niebawem upiekę je znowu.Przepis zapożyczony z blog „dwie chochelki”

Składniki:spód:200 g
herbatników100 g roztopionego
masłamasa:3
żółtka60 g
cukru pudru100 g
gorzkiej czekolady100 ml
mleka1 łyżka
mąki ziemniaczanej200-250 g
serka ricottapół łyżeczki
chili w proszku
Ciasteczka włożyć do niedużej miski i za pomocą Blendera pokruszyć. Dokładnie wymieszać z roztopionym
masłem.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub mocno posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto do formy i dokładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.Dokładnie wymieszać
mleko z
mąką ziemniaczaną. Odłożyć na bok.Przygotować kąpiel
wodną, (pamiętać aby dno miski nie dotykało powierzchni
wody, i że
woda nie powinna gotować się zbyt mocno).Garnek z wrzącą
wodą, postawić na nim miskę z
żółtkami i
cukrem i ucierać (blenderem) aż zbieleją i zgęstnieją. Dodać pokruszoną
czekoladę (można ją wcześniej zmiękczyć w mikrofali, żeby było łatwiej ją połączyć) i dokładnie mieszać, do momentu aż
czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.Dodać do masy
mleko z
mąką i
chili w proszku, dalej ubić, aż masa będzie gęsta. Zdjąć z ognia i dodać
serek. Mieszać do momentu połączenia składników.Wylewać masę na wcześniej przygotowany spód.Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.










SMACZNEGO!