ßßß Cookit - przepis na TARTA czekoladowa

TARTA czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Jest to ciasto, które posmakuje każdemu smakoszowi czekolady. Dzięki ciasteczkowemu spodowi skraca się czas przygotowania i zyskuje nieco inny smak niż w przeciętnej tarcie.
Ciasto bardzo szybko znikło z formy i na pewno niebawem upiekę je znowu.
Przepis zapożyczony z blog „dwie chochelki”
Składniki:
spód:
200 g herbatników
100 g roztopionego masła
masa:
3 żółtka
60 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200-250 g serka ricotta
pół łyżeczki chili w proszku
Ciasteczka włożyć do niedużej miski i za pomocą Blendera pokruszyć. Dokładnie wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub mocno posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto do formy i dokładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Dokładnie wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Odłożyć na bok.
Przygotować kąpiel wodną, (pamiętać aby dno miski nie dotykało powierzchni wody, i że woda nie powinna gotować się zbyt mocno).
Garnek z wrzącą wodą, postawić na nim miskę z żółtkami i cukrem i ucierać (blenderem) aż zbieleją i zgęstnieją. Dodać pokruszoną czekoladę (można ją wcześniej zmiękczyć w mikrofali, żeby było łatwiej ją połączyć) i dokładnie mieszać, do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
Dodać do masy mleko z mąką i chili w proszku, dalej ubić, aż masa będzie gęsta. Zdjąć z ognia i dodać serek. Mieszać do momentu połączenia składników.
Wylewać masę na wcześniej przygotowany spód.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/03/tarta-czekoladowa.html