ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy jablecznik

Czekoladowy jablecznik

nazwa

Wykonanie

Upieklam na urodziny. Nie swoje, ale kogos, kogo bardzo lubie....
Na forme o srednicy 26 cm:
750 g jablek + 1 jablko do dekoracji
5 lyzek soku z cytryny
100 g orzechow wloskich (waga po wyluskaniu)
600 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
250 g masla
5 jajek
250 g cukru
175 g maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 lyzeczka oleju rzepakowego
Jablka obrac oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w kostke i skropic sokiem z cytryny. Orzechy posiekac. 300 g czekolady polamac i rozpuscic wraz z maslem w kapieli wodnej. Zoltka jaj oddzielic od bialek. Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase. Dodawac powoli wystudzone maslo i czekolade wciaz ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do ciasta wraz z orzechami i pokrojonymi jablkami. Bialka ubic na szytwna piane ze szczypta soli, wymieszac lekko lyzka z pozostalym ciastem i przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 60 minut. Ostudzic. Pozostala czekolade stopic w kapieli wodnej wraz z olejem. Jedno jablko pokroic na czastki, ulozyc na ciescie i zalac stopiona czekolada.
Przepis z: "Laura. Backen" nr 2/2008
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/01/Czekoladowy-jablecznik.html