Wykonanie
Nalezaloby napisac z duza iloscia warzyw. Zwana inaczej smietnikowka, smietniczkiem itp., bo wrzcua sie do niej, to, co akurat pod reka ;) Mnie ta nazwa srednio sie podoba, ale zupa juz tak ;) Witajcie po powrocie, zapraszam do
stolu! ;)

Dla 4 osob:250 g
pieczarek500 g ziemniakow2
marchewki2
pietruszki2-3
lodygi selera naciowego2 straki kolorowej
papryki2-3
cebule2-3 spore
pomidorysol,
pieprz2-3
kielbaski (np. slaskie)
Marchewki i
pietruszki obrac i zetrzec na tarce jaryznowej. Lodygi
selera umyc i pokroic w talarki.
Papryke oczyscic z gniazd nasiennych, posiekac w paski.
Cebule pokroic w kostke.
Pieczarki oczyscic i pokroic w talarki. Warzywa i
grzyby uduscic na rozgrzanym tluszczu. Dodac posiekane
kielbaski. Dodac obrane ze skorki i posiekane na osemki
pomidory, dodac nieco
pieprzu i
soli, dusic przez 10 minut. Zalac 5 szklankami
wody i zagotwoac. Dodac obrane i posiekane w kostke
ziemniaki, gotowac do miekkosci. Doprawic do smaku.Przepis ze zmianami na podstawie przepisu z ksiazki M:Caprari "Kuchnia polska"