ßßß Cookit - przepis na Paprykarz

Paprykarz

nazwa

Wykonanie

Danie jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu i sycące. Miałam trzy czerwone papryki, które musiałam już wykorzystać. Podobnie było z boczkiem. Wpadłam więc na pomysł wykonania paprykarza. Dokupiłam tylko pieczarki. Paprykarz robiłam wczoraj, ale d ania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami.
Składniki:
3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów (ew. 3-4 szt. pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo)
1 nieduża marchewka
20 dag pieczarek
kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka)
2 laski kiełbasy
sól
pieprz
papryka mielona
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka
Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów
Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki - siup do garnka:)
Marchewkę obieramy kroimy na małe kawałki - hop do garnka:)
Boczek podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy
Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw
Dolewamy wodę 1 cm nad składnikami, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie
Ja podaję z kajzerką
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/07/paprykarz.html