Wykonanie
Taką zapiekankę jajeczną można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć
szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast
pieczarek i
papryki można dodać ugotowane
ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele...Składniki:6
jajek1
cebula1/2
paprykigarść
pieczarekpęczek
pietruszkikilka
pomidorków koktajlowychWykonanie:
Cebulę i
paprykę kroimy w drobną kostkę, zaś
pieczarki w talarki. Podsmażamy na patelni tak aby warzywa były al-dente, a z
pieczarek wyparowała
wodaJajka roztrzepujemy w osobnej miseczce, dodajemy pokrojoną
piepruszkę i doprawiamy
solą i
pieprzemDo silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy
jajkami. Na samej górze układamy
pomidorki koktajlowe.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła.Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy 26 cm smarujemy ją
margaryną i obsypujemy
bułką tartą, dopiero do tak przygotowanej foremki przekładamy składniki.Smacznego