Wykonanie
Juz miesiac temu moj blog skonczyl 3 lata! Jak to ten czas szybko plynie... Rowniez i wtedy, jak i w tym roku byl organizowany konkurs. Zwyciezki przepis jednak nie doczekal sie do tej
pory publikacji. Lepiej pozno niz wcale... Zatem dzis przedstawiam wam sernik wiedenskiw
czekoladzie od Moniki - zeszlorocznej zwyciezczyni.
Na forme o srednicy 26 cm8
jajek2 niepełne szklanki
cukru1 kostka
masła1 kg dobrego
seramielonego2
ziemniaki, ugotowane
cukier waniliowy1 łyżka
mąkipszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejbakalie(
rodzynki,
orzechy włoskie,
skórka pomarańczowa)Polewa:2 tabliczki
czekoladyodrobina
smietanki 36%Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C, smarujemy sporąblachę
masłem i obkładamy papierem do pieczenia.
Zółtka ubijamy z
cukrem dobiałości, dodajemy
masło, ubijamy. Do masy dodajemy przeciśnięte przez praskę
ziemniaki i
ser. Dobrze mieszamy, dodajemy
cukier waniliowy , obie
mąki i dobrzemieszamy, tak aby nie było grudek.W oddzielnym naczyniu ubijamy
białka nasztywno i delikatnie mieszamy z
serową miksturą. Na koniec dodajemy
bakalie idelikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do blachy i pieczemy w nagrzanym piekarnikuprzez 1 godzinę.Ostudzone ciasto polewamy polewa z rozpuszczonej
czekolady ze
smietankaPYCHA