Wykonanie
Wedzona ryba na cieplo? A
czemu nie? ;) Tak jadaja na niemieckiej wyspie Sylt na Morzu Polnocnym. Tak, tak, kuchnia nie niemiecka to nie tylko
golonka na
kwaszonej kapuscie. Polecam!
Dla 4 osob:500 g lanych kluseczek (przepis tutaj) lub
makaronu15o g creme fraiche250 g
wedzonej makreli2
jablka1
cebula2 lyzki
masla1 lyzka
cukru1 lyzeczka suszonego
tymianku100 ml
bialego wina300 ml
bulionu warzywnego1 lyzeczka tartego
chrzanusol,
pieprzJablka obrac, oczyscic z gniazd nasiennych i pokroic w osemki.
Cebule obrac i drobno posiekac. Na patelni rozpusci
maslo, wyspac
cukier i smazyc chwile mieszajac. Dodac
cebule,
jablka,
tymianek i smazyc przez chwile mieszajac. Dodac
wino, zagotowac, gpotowac jeszcze 3 minuty. Dodac
bulion,
smietne creme fraiche i
chrzan, wymieszac. sos doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Gotowac kolejne 5 minut. Wymieszac na patelni z lanymi kluseczkami lub ugotowanym
makaronem. Dodac oczyszona i porwana na kawalki
makrele, ogrzac, nie gotowac, przelozyc na miski lub talerze.Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 1/2013