ßßß Cookit - przepis na Kluseczki z Syltu z wedzona makrela (Sylter Spätzle)

Kluseczki z Syltu z wedzona makrela (Sylter Spätzle)

nazwa

Wykonanie

Wedzona ryba na cieplo? A czemu nie? ;) Tak jadaja na niemieckiej wyspie Sylt na Morzu Polnocnym. Tak, tak, kuchnia nie niemiecka to nie tylko golonka na kwaszonej kapuscie. Polecam!
Dla 4 osob:
500 g lanych kluseczek (przepis tutaj) lub makaronu
15o g creme fraiche
250 g wedzonej makreli
2 jablka
1 cebula
2 lyzki masla
1 lyzka cukru
1 lyzeczka suszonego tymianku
100 ml bialego wina
300 ml bulionu warzywnego
1 lyzeczka tartego chrzanu
sol, pieprz
Jablka obrac, oczyscic z gniazd nasiennych i pokroic w osemki. Cebule obrac i drobno posiekac. Na patelni rozpusci maslo, wyspac cukier i smazyc chwile mieszajac. Dodac cebule, jablka, tymianek i smazyc przez chwile mieszajac. Dodac wino, zagotowac, gpotowac jeszcze 3 minuty. Dodac bulion, smietne creme fraiche i chrzan, wymieszac. sos doprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac kolejne 5 minut. Wymieszac na patelni z lanymi kluseczkami lub ugotowanym makaronem. Dodac oczyszona i porwana na kawalki makrele, ogrzac, nie gotowac, przelozyc na miski lub talerze.
Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 1/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/01/Kluseczki-z-Syltu-z-wedzona-makrela-Sylter-Sptzle.html