Sezon na pieczenie nadal u mnie trwa ;) Jak na razie nie widac konca az do listopada ;) Lubie piec z owocami jesieni :) Ciasto przepyszne- polowe znajomi "wyzebrali" i zabrali do domu ;) A niech im sie pysznie zjada ;)Na forme o srednicy 24 cm:1 kg jablek2 lyzki soku z cytryny2 lyzeczki skorki otartej z cytryny115 g masla225 g cukru5 jajek150 g maki2 lyzeczki proszku do pieczenia125 ml smietany kremowej1 opakowanie cukru waniliowego3 lyzki dzemu morelowegoJablka obrac i zetrzec na grubej tarce jarzynowej, wymieszac z sokiem cytrynowym. 100 g masla ubic ze skorka cytrynowa i 150 g cukru na puszysta mase. Dodac 2 jajka ciagle ubijajac. Dodawac make wymieszana z proszke do pieczenia na przemian z 50 ml smietany. Przelozyc do wysmarownej tluszczem i wysypanej maka formy. Na ciasto wylozyc jablka.3 jajka ubic z cukrem waniliowym, 50 g cukru i 75 ml smietany. Polewa zalac jablka na wierzchu ciasta. Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut.Dzem morelowy ogrzac z 15 g masla (ok. jedna lyzka), przetrzec przez sito. Posmarowac wierzch ciasta przetartym dzemem z maslem na ok. 10 minut przed koncem pieczenia i ponownie wstawic do piekarnika.Przepis z: "Lea Spezial. Backspaß im Herbst" nr 3/2012