ßßß Cookit - przepis na Jablecznik z tartymi jablkami i kremowa polewa

Jablecznik z tartymi jablkami i kremowa polewa

nazwa

Wykonanie

Sezon na pieczenie nadal u mnie trwa ;) Jak na razie nie widac konca az do listopada ;) Lubie piec z owocami jesieni :) Ciasto przepyszne- polowe znajomi "wyzebrali" i zabrali do domu ;) A niech im sie pysznie zjada ;)
Na forme o srednicy 24 cm:
1 kg jablek
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzeczki skorki otartej z cytryny
115 g masla
225 g cukru
5 jajek
150 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
125 ml smietany kremowej
1 opakowanie cukru waniliowego
3 lyzki dzemu morelowego
Jablka obrac i zetrzec na grubej tarce jarzynowej, wymieszac z sokiem cytrynowym. 100 g masla ubic ze skorka cytrynowa i 150 g cukru na puszysta mase. Dodac 2 jajka ciagle ubijajac. Dodawac make wymieszana z proszke do pieczenia na przemian z 50 ml smietany. Przelozyc do wysmarownej tluszczem i wysypanej maka formy. Na ciasto wylozyc jablka.
3 jajka ubic z cukrem waniliowym, 50 g cukru i 75 ml smietany. Polewa zalac jablka na wierzchu ciasta. Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut.
Dzem morelowy ogrzac z 15 g masla (ok. jedna lyzka), przetrzec przez sito. Posmarowac wierzch ciasta przetartym dzemem z maslem na ok. 10 minut przed koncem pieczenia i ponownie wstawic do piekarnika.
Przepis z: "Lea Spezial. Backspaß im Herbst" nr 3/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/09/Jablecznik-z-tartymi-jablkami-i-kremowa-polewa.html