ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa warszawska

Zupa pieczarkowa warszawska

nazwa

Wykonanie

Wlasnie tak zupe jadlam w dziecinstwie. Z ryzem. Wprawdzie nie jestem Warszawianka, ale pochodze spod Warszawy ;) Zupa smakuje do dzis :)
Na 4-6 porcji:
300 g pieczarek
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 lyzka masla
2 lyzeczki maki
5 szkalnek grzybowego rosolu
100 g ryzu
1/2 szklanki kwasnej smietany
sok z cytryny
1 listek laurowy
mielona papryka slodka, sol
Pieczarki oczascic i drobno poszatkowac. Skropic sokiem z cytryny, wymieszac. Marchewke i pietruszke oskrobac, zetrzec na tarce jarzynowej. Cebule obrac, posiekac w kostke, zeszklic na masle, dodac jarzyny i pieczarki, podlac 1-2 lyzkami wody, dusic na niewielki ogniu, az zmiekna. Obsypac maka, papryka i smazyc 2 minuty. Zalac goracym rosolem, dodac listek laurowy i wsypac ryz. Gotowac na niewielkim ogniu ok. godzine od czasu czasu mieszajac, az ryz bedzie miekki, doprawic smietana i sola.
Przepis uczestniczy w akcjach:
Przepis z ksiazki: "Kuchnia polska" M.Caprari
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/07/Zupa-pieczarkowa-warszawska.html