Wykonanie

Wlasnie tak zupe jadlam w dziecinstwie. Z
ryzem. Wprawdzie nie jestem Warszawianka, ale pochodze
spod Warszawy ;) Zupa smakuje do dzis :)Na 4-6 porcji:300 g
pieczarek1
cebula2
marchewki1
pietruszka1 lyzka
masla2 lyzeczki
maki5 szkalnek
grzybowego rosolu100 g
ryzu1/2 szklanki kwasnej
smietanysok z cytryny1
listek laurowymielona
papryka slodka, sol
Pieczarki oczascic i drobno poszatkowac. Skropic
sokiem z cytryny, wymieszac.
Marchewke i
pietruszke oskrobac, zetrzec na tarce jarzynowej.
Cebule obrac, posiekac w kostke, zeszklic na
masle, dodac jarzyny i
pieczarki, podlac 1-2 lyzkami
wody, dusic na niewielki ogniu, az zmiekna. Obsypac
maka,
papryka i smazyc 2 minuty. Zalac goracym rosolem, dodac
listek laurowy i wsypac ryz. Gotowac na niewielkim ogniu ok. godzine od czasu czasu mieszajac, az ryz bedzie miekki, doprawic
smietana i
sola.Przepis uczestniczy w akcjach:Przepis z ksiazki: "Kuchnia polska" M.Caprari