ßßß Cookit - przepis na Słodki sos marchewkowy

Słodki sos marchewkowy

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 19 sierpnia 2015
Słodki sos marchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką marchew będziecie dodawać do sosu.
dwie duże marchewki
jedna małapietruszka
jedna cebula
cztery pieczarki
pół szklanki przecieru pomidorowego
jedna szklanka słodkiej śmietany
jedn łyżeczka mąki
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Pieczarki myjemy i także kroimy cienkie paseczki.
Cebulę myjemy i siekamy w drobną kosteczkę.
Na patelnię lub do rondla wkładamy masło i po rozpuszczeniu wrzucamy najpierw cebulę i szklimy ją.
Następnie dorzuciłam resztę warzyw (marchew, pietruszkę i pieczarki) i podlałam odrobiną wody by je poddusić. Dusiłam pod przykryciem aż marchew wraz z pietruszką będą miękkie przy czym dość często mieszałam i w razie konieczności można dodać trochę wody – nie należy używać dużo wody by sos nie był zbyt rzadki.
Pod koniec duszenia dodałam pół szklanki przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszałam.
Doprawiłam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym i znów dokładnie wymieszałam.
Następnie śmietanę wymieszałam z mąką – użyłam trzepaczki by nie było grudek.
Wymieszaną śmietanę z mąką dolałam do sosu w rondlu ciągle mieszając i pozwoliłam by sos się delikatnie zagotował.
Ciepłym sosem oblewamy danie mięsne i można podawać do stołu.
Smacznego!
Polecam inne sosy do mięs:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/08/19/slodki-sos-marchewkowy