Wykonanie
By MagicPot, 19 sierpnia 2015Słodki sos
marchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych
mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki
marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką
marchew będziecie dodawać do sosu.dwie duże
marchewkijedna małapietruszkajedna
cebulacztery
pieczarkipół szklanki
przecieru pomidorowegojedna szklanka słodkiej
śmietanyjedn łyżeczka
mąkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony
Marchew i
pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Pieczarki myjemy i także kroimy cienkie paseczki.
Cebulę myjemy i siekamy w drobną kosteczkę.Na patelnię lub do rondla wkładamy
masło i po rozpuszczeniu wrzucamy najpierw
cebulę i szklimy ją.Następnie dorzuciłam resztę warzyw (
marchew,
pietruszkę i
pieczarki) i podlałam odrobiną
wody by je poddusić. Dusiłam pod przykryciem aż
marchew wraz z
pietruszką będą miękkie przy czym dość często mieszałam i w razie konieczności można dodać trochę
wody – nie należy używać dużo
wody by sos nie był zbyt rzadki.Pod koniec duszenia dodałam pół szklanki
przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszałam.Doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym i znów dokładnie wymieszałam.Następnie
śmietanę wymieszałam z
mąką – użyłam trzepaczki by nie było grudek.Wymieszaną
śmietanę z
mąką dolałam do sosu w rondlu ciągle mieszając i pozwoliłam by sos się delikatnie zagotował.Ciepłym sosem oblewamy danie
mięsne i można podawać do stołu.Smacznego!Polecam inne sosy do
mięs: