ßßß Cookit - przepis na Keks z biala czekolada

Keks z biala czekolada

nazwa

Wykonanie

Jakis czas temu kupilam forme keksowa o dlugosci 30 cm. Jak do tej pory sluzyla mi glownie do pieczenia chleba. Trzeba bylo ja jednak ochrzcic zgodnie z nazwa :) Tak wiec po raz pierwszy upieklam w niej keks- chyba moje ulubione ciasto :) Biala czekolada w ciescie jest ledwo wyczuwalna, natomiast zdecydowanie podbija smak bakali :) Polecam wszystkim keksowym fanom i nie tylko ;)
Na forem keksowoa o dlugosci 30 cm
300 g suszonych moreli
125 g rodzynek
120 g orzechow wloskich
30 g suszonej zurawiny
2 lyzki smazonej skorki pomaranczowej
ewentualnie kandyzowane wisienki
250 g maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
250 g masla
250 g drobnego cukru
skorka otarta z 1 pomaranczy
2 lyzki soku pomaranczowego
2 tabliczki bialej czekolady po 100 g=200g
5 jajek
bulka tarta
Bakalie posiekac, przelozyc do miski i wymieszac z 2 lyzkami maki. Czekolade polamac, wlozyc do metalowej miseczki, roztopic (Znakomicie sprawdza sie w tej roli piekarnik nagrzany do 100 °C). Forme wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka. Maslo utrzec z cukrem, nastepnie miksujac dodac jajka. Wlac sok pomaranczowy, otarta skorke pomaranczowa i przestygnieta czekolade. Wsypac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, krotko zmiksowac, wsypac bakalie i wymieszac. Przelozyc do formy. Piec godzine i 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C. Gdyby ciasto zbyt mocno sie przypiekalo w czasie pieczenia, przykryc folia aluminiowa. Wyjac z foremki- gdyby ciasto ciezko sie wyjmowalo mozna na 10 minut odwrocic je i na spod foremki polozyc wilgotna sciereczke.
A oto jak pewien 4rolatek nie czekajac na oficjalne rozpoczecie deseru widelcem od obiadu dobieral sie do keksu ;)
Przepis z "Dobre rady" 12/2010. Z moimi zmianami.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/01/Keks-z-biala-czekolada.html