Wykonanie
Jakis czas temu kupilam forme keksowa o dlugosci 30 cm. Jak do tej
pory sluzyla mi glownie do pieczenia
chleba. Trzeba bylo ja jednak ochrzcic zgodnie z nazwa :) Tak wiec po raz pierwszy upieklam w niej keks- chyba moje ulubione ciasto :)
Biala czekolada w
ciescie jest ledwo wyczuwalna, natomiast zdecydowanie podbija smak
bakali :) Polecam wszystkim keksowym fanom i nie tylko ;)Na forem keksowoa o dlugosci 30 cm300 g
suszonych moreli125 g
rodzynek120 g orzechow wloskich30 g
suszonej zurawiny2 lyzki smazonej
skorki pomaranczowejewentualnie kandyzowane wisienki250 g
maki1 plaska lyzeczka
proszku do pieczenia250 g
masla250 g drobnego
cukruskorka otarta z 1
pomaranczy2 lyzki
soku pomaranczowego2 tabliczki
bialej czekolady po 100 g=200g5
jajekbulka
tartaBakalie posiekac, przelozyc do miski i wymieszac z 2 lyzkami
maki.
Czekolade polamac, wlozyc do metalowej miseczki, roztopic (Znakomicie sprawdza sie w tej roli piekarnik nagrzany do 100 °C). Forme wysmarowac
maslem i wysypac
tarta bulka.
Maslo utrzec z
cukrem, nastepnie miksujac dodac
jajka. Wlac
sok pomaranczowy, otarta
skorke pomaranczowa i przestygnieta
czekolade. Wsypac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia, krotko zmiksowac, wsypac
bakalie i wymieszac. Przelozyc do formy. Piec godzine i 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C. Gdyby ciasto zbyt mocno sie przypiekalo w czasie pieczenia, przykryc folia aluminiowa. Wyjac z foremki- gdyby ciasto ciezko sie wyjmowalo mozna na 10 minut odwrocic je i na
spod foremki polozyc wilgotna sciereczke.



A oto jak pewien 4rolatek nie czekajac na oficjalne rozpoczecie deseru widelcem od obiadu dobieral sie do keksu ;)

Przepis z "Dobre rady" 12/2010. Z moimi zmianami.