ßßß Cookit - przepis na ciasto bakaliowe na oranżadzie

ciasto bakaliowe na oranżadzie

nazwa

Wykonanie

Puszyste ciasto z bakaliami, o konsystencji biszkopta. Pachnące cytryną i pomarańczą. Z moimi ulubionymi kandyzowanymi skórkami.
Składniki:
3 szklanki maki
1 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka oranżady pomarańczowej
skórki kandyzowane z pomarańczy kolorowe
suszona zurawina
skórki świeżo starte z cytryny i pomarańczy
Białka ubić z cukrem na pianę, dodawć po żółtku, miksować chwilę. Dodać mąkę z proszkiem i reszte składników, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej wcześniej formy i piec około 45 minut w 190*C, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu mozna p[olukrować lub posypac odrobinę cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/07/ciasto-bakaliowe-na-oranzadzie.html