Wykonanie
Witam!Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę
cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;)Składniki:1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru4
jajka1/2 szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSok z 1
cytrynyLukier:1 szklanka
cukruSok z 0,5
cytrynyJajka z
cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą
mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji"
mąki na całą kuchnię), dodajemy proszek,
olej oraz na koniec dodajemy
sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej
margaryną lub
olejem formy (możemy posypać formę również
bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Cukier wraz z
sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :)
Dodaję do akcji: