Wykonanie
Magdalenki to małe francuskie
biszkoptowe ciasteczka o charakterystycznym kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.
Składniki:1 szklanka
mąki0.5 szklanki
cukru,0.5 szklanka
oleju,2 całe
jajka,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,skórka otarta z 1
cytryny,kilka kropel
cytrynyWykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że
ciasteczka przykleiły mi się do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki
masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać
cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.
i wersja z "
białym puchem" dla większych łasuchów