Wykonanie
Zachcialo nam sie prostego ciasta. I rzeczywiscie jest proste z jednym "ciekawszym" skladnikiem. Ale za to dekoracja zrobiona przez synka byla naparwde bardzo skomplikowana ;) Jak na szesciolatka, to niezle mu poszlo, co? ;)
Na blache o srednicy 26 cm:250 g
masla lub
margaryny do pieczenia250 g
cukru4
jajka250 g
maki1 opakowanie
proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g
maki)250 ml
likieru jajecznego (
ajerkoniaku)100 g
czekolady deserowej (mozna zrezygnowac)Dekoracja wedlug wlasnego uznania. U nas byl
lukier z zielonym barwnikiem, listki z
czekolady,
kakao i kolorowy
cukier.
Maslo i
cukier utrzec na puszysta mase. Po koleji dodawac
jajka ciagle ucierajac. Wspac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Dodac
ajerkoniak i starta na tarce
czekolade. Wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wyspynej
maka foremki (uwaga: mocno przywiera do foremki!). Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150 °C) ok 60 minut. Po wystygnieciu dekorowac w dowolny sposob.Przepis z: "Leckeres aus Omas Küche. Köstliche Kuchen aus Omas Rezeptbuch" nr 24/2011