Wykonanie
Dzis moje urodziny- totalnie zakrecony
dzien dzis byl. Za to jutro bedzie juz pewnie nieco spokojniej. Acha- i idziemy na obiad do steakhouse :)Zaczynam od pokazania wynikow minikonkursu- do wygrania byla gazetka po niemiecku "Living at
home" Nr 10/2012. Do konkursu przystapily 4 osoby (jedna zglosila sie dzis- czyli po terminie).

Jako osoba losujaca wystapil moj mlodszy synek. (1 rok) Ciezko bylo uchwycic na zdjeciu moment losowania:


A oto zwyciezca:

Maluch ogromnie przywiazal sie do kartki ;) Chodzil z nia przez pol dnia :) Zwyciezcy gratuluje i prosze o kontakt ze mna, aby czym predzej wyslac nagrode ;) np. pozostawienie adres mailowego w komentarzu. Tych, ktorym sie nie udalo i tych, ktorzy kibicuja mnie i mojemu blogowi zapraszam na pyszny fantazyjny placek
czekoladowy. Fantazyjnie udekorowany przez mojego drugiego synka (5 lat). Bardzo prosty do wykonania (polecam na pieczenie z dziecmi), bardzo pyszny- potrafii naprawde wszystkich zadowolic ;)

Fantazyjne ozdoby na
polewie czekoladowej wykonal synek z kolorowego
cukru i
cukrowych groszkow :)A tu juz przepis:Na forme o srednicy 20 cm:Ciasto:175 g
cukru175 g
maki175 g
masla lub
margaryny do pieczenia3
jajka2 lyzki
kakao50 g
czekoladowych platkow1 lyzeczka
proszku do pieczeniaPolewa:175 g
czekolady mlecznej lub ciemnej100 g
masla1 lyzka jasnego
syropu klonowegoCukier ubic z
maslem lub
margaryna na puszysta mase. Dodawac pojedynczo
jajka, ciagle ubijajac.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wlozyc do masy
maslano- jajecznej i szybko wymieszac (Nie ubijac zbyt dlugo!) Nastepnie dodac plöatki
czekoladowe i wymieszac. Przelozyc do wysmarowanej i wysypanej
tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 170°C ok. 50 minut.Skladnik polewy wlozyc do rondelka, rozpuscic na malym ogniu i wymieszac. Polac wystudzony placek.


Prztpis z ksiazki: "Das grosse Backbuch" wyd.Parragon 2012