Wykonanie
Okazalo sie, ze jednak trzeba dorobic
ciastek- podczas tegorocznego adwentu, robilam jakies megaogromne ilosci
ciastek ;)
Rumowe serduszka wam polecam, bo bardzo szybkie- to
ciastka "odwrocone". Piecze sie duza blache ciasta, a
potem wykrawa foremka pojedyncze
ciasteczka. Mieciutkie i aromatyczne, dzieki dodatakowi
rumu (mam nadzieje, ze do piatku
alkohol wywietrzeje ;) ). Te pojda w piatek do przedszkola na swiateczny poczestunek dla dzieci. Dzis jeszcze znajoma przychodzi z synkiem i pieczemy z pociechami najlatwiejsze kruche
ciasteczka- tez do przedszkola. Pokaze oczywiscie efekty naszych dzialan ;)A teraz
pora na
rumowe serduszka z delikatnie zielonym lukrem (dodalam
barwnika spozywczego).


Na ok. 50 sztuk160 g miekkiego
masla160 g
cukru1/4 lyzeczki
cynamonu1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka7-8 lyzek
rumu140 g
maki pszennej50 g
maki ziemniaczanej3 lyzki
kakao250 g
cukru pudru (wzielam mniej)
Maslo,
cukier,
cynamon i
cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Dodac
jajka i 2 lyzki
rumu. Ubic. Nastepnie dodac
make pszenna wymieszana z
kakao i
maka ziemniaczana, wymieszac. Wylac na wylozona papierem do pieczenia blache i wygladzic. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 20 minut.
Cukier puder wymieszac z pozostalym
rumem. Polac lukrem jeszcze cieple ciasto i wystudzic. Nastepnie foremka w kszatlcie
serca o wymiarach 4 cm wykarwac z ciasta serduszka.

Przepis z "Für Sie. Kochen & Verwöhnen. 100 beste Rezepte zu Weihnachten" nr 5/07