ßßß Cookit - przepis na Rumowe serduszka

Rumowe serduszka

nazwa

Wykonanie

Okazalo sie, ze jednak trzeba dorobic ciastek- podczas tegorocznego adwentu, robilam jakies megaogromne ilosci ciastek ;) Rumowe serduszka wam polecam, bo bardzo szybkie- to ciastka "odwrocone". Piecze sie duza blache ciasta, a potem wykrawa foremka pojedyncze ciasteczka. Mieciutkie i aromatyczne, dzieki dodatakowi rumu (mam nadzieje, ze do piatku alkohol wywietrzeje ;) ). Te pojda w piatek do przedszkola na swiateczny poczestunek dla dzieci. Dzis jeszcze znajoma przychodzi z synkiem i pieczemy z pociechami najlatwiejsze kruche ciasteczka- tez do przedszkola. Pokaze oczywiscie efekty naszych dzialan ;)
A teraz pora na rumowe serduszka z delikatnie zielonym lukrem (dodalam barwnika spozywczego).
Na ok. 50 sztuk
160 g miekkiego masla
160 g cukru
1/4 lyzeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
7-8 lyzek rumu
140 g maki pszennej
50 g maki ziemniaczanej
3 lyzki kakao
250 g cukru pudru (wzielam mniej)
Maslo, cukier, cynamon i cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Dodac jajka i 2 lyzki rumu. Ubic. Nastepnie dodac make pszenna wymieszana z kakao i maka ziemniaczana, wymieszac. Wylac na wylozona papierem do pieczenia blache i wygladzic. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 20 minut.
Cukier puder wymieszac z pozostalym rumem. Polac lukrem jeszcze cieple ciasto i wystudzic. Nastepnie foremka w kszatlcie serca o wymiarach 4 cm wykarwac z ciasta serduszka.
Przepis z "Für Sie. Kochen & Verwöhnen. 100 beste Rezepte zu Weihnachten" nr 5/07
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/12/Rumowe-serduszka.html