ßßß Cookit - przepis na Tort Violetta

Tort Violetta

nazwa

Wykonanie

I kolejny tort. Tym razem dla małej, wielkiej fanki Violetty;) Kolorowe biszkopty przełożone masą truskawkową. Solenizantka była bardzo zadowolona, więc i ja się cieszę;)
Serdecznie polecam:)
Składniki:
3 jajka
150 g cukru
75 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
barwnik spożywczy opcjonalnie
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać barwnik spożywczy i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Przepis na masę znajdziecie tutaj
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/01/tort-violetta.html