ßßß
Na blogu pojawił się już przepis na biszkopt idealny kakaowy, teraz przyszła pora na biszkopt bardziej uniwersalny jasny, który podobnie jak kakaowy jest bardzo puszysty świetnie się kroi,i długo pozostaje świeży.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)5 jajek¾ szklanka cukru¾ szklanka mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.