Wykonanie
Na blogu pojawił się już przepis na
biszkopt idealny
kakaowy, teraz przyszła
pora na
biszkopt bardziej uniwersalny jasny, który podobnie jak
kakaowy jest bardzo puszysty świetnie się kroi,i długo pozostaje świeży.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)5
jajek¾ szklanka
cukru¾ szklanka
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.