Wykonanie
Moim zdaniem jest to
biszkopt idealny. Jest bez dodatku
proszku do pieczenia, ale dzięki dobrze ubitej pianie z
białek pięknie i równo rośnie. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby się nie udał. Bardzo dobrze nadaje się do
tortów, przekrojenie go na 3 części jest bezproblemowe. A w sezonie letnim pysznie smakuje z
owocami i
galaretką. Nie bójcie się go rzucać! :)SKŁADNIKI: (tortownica 26cm)7
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejZimne
białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać.
Mąki wymieszać i przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać (łyżką lub mikser na najniższych obrotach). Ciasto wylać do formy (tylko dno wyłożone papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania).Piec w temperaturze 160C (termoobieg) około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości pół metra na podłogę. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.