ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT RZUCANY

BISZKOPT RZUCANY

nazwa

Wykonanie

Moim zdaniem jest to biszkopt idealny. Jest bez dodatku proszku do pieczenia, ale dzięki dobrze ubitej pianie z białek pięknie i równo rośnie. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby się nie udał. Bardzo dobrze nadaje się do tortów, przekrojenie go na 3 części jest bezproblemowe. A w sezonie letnim pysznie smakuje z owocami i galaretką. Nie bójcie się go rzucać! :)
SKŁADNIKI: (tortownica 26cm)
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Zimne białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki wymieszać i przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać (łyżką lub mikser na najniższych obrotach). Ciasto wylać do formy (tylko dno wyłożone papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania).
Piec w temperaturze 160C (termoobieg) około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości pół metra na podłogę. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/11/biszkopt-rzucany.html