Wykonanie
(Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com)Składniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier. Masę ciągle miksujemy. Następnie dodajemy (stopniowo)
żółtka- dalej ubijamy.
Mąki mieszamy, przesiewamy i dodajemy do słodkiej masy jajecznej. Całość mieszamy energicznie drewnianą łyżką.Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Przekładamy ciasto. Pieczemy
biszkopt w temperaturze 160 - 170*C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika. Opuszczamy je (w formie) z wysokości około 60 cm na podłogę. Następnie wkładamy je z powrotem do uchylonego piekarnika, aby ostygło.
Biszkopt bardzo wyrósł (do wysokości foremki). Przekroiłam go wzdłuż na 2 blaty (spokojnie można go podzielić na 2-3 części).