Wykonanie
Mialam napisac tylko: "Paprykarz z
kielbasa", ale po namysle dodalam zupa, coby nikt nie pomylil z rybnym paprykarzem ;) Zupa dla amatorow
papryki. Mnie osobiscie przypomina nieco soljanke...Dla 4 osob500 ml
bulionu warzywnego250 g
kielbasy (najlepiej jakiejs pikantnej, wzielam pikantne
salmi)4 duze
ziemniaki3
papryki2 duze
cebule1 puszka pomidorow krojonych (400g)1
papryczka chilli2 zabki
czosnku2 lyzki
olejusol,
pieprzKielbase pokroic w talarki,
czosnek w talarki,
cebule w
krazki.
Ziemniaki obrac i pokroic w kostke.
Papryki umyc, oczyscic, posiekac w paski. Z
papryczki chilli usunac pestki, strak drobno pokroic. W garnku rozgrzac
olej, wrzucic
cebule i podsmazyc. Dodac
ziemniaki,
kielbase i
czosnek, smazyc ok. 5 minut. Wrzcucic
papryke i
papryczke chilli. Po 3-4 minutach zalac
bulionem, dodac
pomidory wraz z zalewa, gotowac ok 30 minut (Gotowalam krocej, bo lubie, gdy
papryka jest twardawa). Przyprawic
sola i
pieprzem.Przepis z "Dobre rady" 2/2011