ßßß
Dla 4 osob1 dynia hokkaido (taka jak na zdjeciu)200 g marchwi200 g ziemniakow1 cebula4 lyzki olejusol, pieprz3 lyzeczki bulionu w proszku75 g cebuli ze szczypiorem200-250 g mielonego miesa mieszanego wolowego i wieprzowego4 lyzki smietanyDynie umyc, przekroic, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic wraz ze skora w kostke. Obrac marchew i ziemniaki, pokroic w talarki. Cebule obrac, pokroic w kostke. W garnku rozgrzac 2 lyzki oleju, podsmazyc na nim cebule. Dodac dynie, marchew i ziemniaki. Doprawic do smaku sola i pieprzem, wlac 1 l wody i dodac 2 lyzeczki bulionu. Zagotowac, gotowac pod przykryciem ok 15 minut.Cebule ze szczypiorem pokroic w talarki. Na patelni rozgrzac 2 lyzki oleju. Usmazyc na nim mieso mielone przez ok 5 minut az zbije sie w grudki. Dodac cebule. Doprawic do smaku sola, pieprzemi 1 lyzcezka bulionu w proszku. Smazyc jeszcze chwile.Zupe zmiksowac blenderem, doprawic ewentulanie do smaku (Dobrze dziala na nia odrobina przyprawy maggi). Wymieszac ze smietana. Podawac posypana miesna "posypka".Zupa bardzo sycaca w sam raz na jesienne chlodne wieczory :)