Wykonanie
Zupelnie na czasie. :)
Dla 4 osob1
dynia hokkaido (taka jak na zdjeciu)200 g
marchwi200 g ziemniakow1
cebula4 lyzki
olejusol,
pieprz3 lyzeczki
bulionu w proszku75 g
cebuli ze
szczypiorem200-250 g
mielonego miesa mieszanego wolowego i wieprzowego4 lyzki
smietanyDynie umyc, przekroic, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic wraz ze skora w kostke. Obrac
marchew i
ziemniaki, pokroic w talarki.
Cebule obrac, pokroic w kostke. W garnku rozgrzac 2 lyzki
oleju, podsmazyc na nim
cebule. Dodac
dynie,
marchew i
ziemniaki. Doprawic do smaku
sola i
pieprzem, wlac 1 l
wody i dodac 2 lyzeczki
bulionu. Zagotowac, gotowac pod przykryciem ok 15 minut.
Cebule ze
szczypiorem pokroic w talarki. Na patelni rozgrzac 2 lyzki
oleju. Usmazyc na nim
mieso mielone przez ok 5 minut az zbije sie w grudki. Dodac
cebule. Doprawic do smaku
sola, pieprzemi 1 lyzcezka
bulionu w proszku. Smazyc jeszcze chwile.Zupe zmiksowac blenderem, doprawic ewentulanie do smaku (Dobrze dziala na nia odrobina
przyprawy maggi). Wymieszac ze
smietana. Podawac posypana
miesna "posypka".Zupa bardzo sycaca w sam raz na jesienne chlodne wieczory :)