Wykonanie
Ostatnio publikowałam na blogu prosty przepis na tradycyjny kapuśniak . Dziś nieco w odmiennej formie- ze zdrową i smaczną
ciecierzycą.
Składniki:25 dag
ciecierzycy1 mała główka
kapusty włoskiej1
cebula2
marchewki2 łyżki
oleju1 ½ szklanki
bulionu z kostki10 dag
serka topionego2 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprzWykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc, ugotować przez 40 minut.
Cebulę posiekać,
marchew pokroić,
kapustę poszatkować. Rozgrzać
olej, wrzucić
ciecierzycę i podsmażyć . Dodać
cebulę,
marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć
kapustę, wlać
bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić
solą i
pieprzem.
Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze
śmietaną i
szczypiorkiem następnie włożyć do zupy.