Wykonanie
Dziś jesienne danie, chociaż może nieco za wcześnie, bo pogoda jest jeszcze całkiem letnia. Jest oczywiście szybkie i smaczne, jak wszystkie moje dania tu prezentowane. O cenie już nie wspomnę, teraz jest sezon i na targu leżą całe góry
kapusty, jest to warzywo tanie, smaczne i pełne witamin. Ja oczywiście dodałam klasycznie
marchewkę, dodając wszystkiemu kolorowego akcentu i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego chociaż trochę na ostro. No to co tu dużo pisać,
kapusta, jak
kapusta, dopiero jak się ją ugotuję, to człowiek wpada w zachwyt i dziwi się, dlaczego właściwie nie gotuje jej częściej. Jest to bardzo prosta potrawa, ale czyż nie te proste, niby takie oczywiste dania są najsmaczniejsze?pół główki
kapusty włoskiej (ciemne, zewnętrzne liście odrywamy i używamy tylko te jaśniejsze)2
marchewki1 mała
cebulaolejśmietana do zup i
sosów1 łyżka
musztardysól i
pieprzCebulę zeszklić na
oleju, w tym czasie pokroić
marchewkę w krążki, dodać do
cebuli. W międzyczasie pokroić na drobno
kapustę, dodać do całości i smażyć na wolnym ogniu. Dolać trochę
wody i smażyć jakiś czas pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Kapusta jest gotowa, jak nie jest już twarda, należy po prostu spróbować. Na koniec dolewamy
śmietanę wymieszaną z
musztardą i przyprawiamy do smaku.Najlepiej pasują smażone
ziemniaki.Jedząc nasze sezonowe, regionalne warzywa, najlepiej przygotujemy nasz organizm na nadchodzącą zimę (cicho, co ja tu o zimie... jeszcze trochę trzeba o lecie pomarzyć, ewentualnie jesienią się zachwyczać)