ßßß Cookit - przepis na Kapusta włoska z marchewką, w sosie musztardowym

Kapusta włoska z marchewką, w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Dziś jesienne danie, chociaż może nieco za wcześnie, bo pogoda jest jeszcze całkiem letnia. Jest oczywiście szybkie i smaczne, jak wszystkie moje dania tu prezentowane. O cenie już nie wspomnę, teraz jest sezon i na targu leżą całe góry kapusty, jest to warzywo tanie, smaczne i pełne witamin. Ja oczywiście dodałam klasycznie marchewkę, dodając wszystkiemu kolorowego akcentu i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego chociaż trochę na ostro. No to co tu dużo pisać, kapusta, jak kapusta, dopiero jak się ją ugotuję, to człowiek wpada w zachwyt i dziwi się, dlaczego właściwie nie gotuje jej częściej. Jest to bardzo prosta potrawa, ale czyż nie te proste, niby takie oczywiste dania są najsmaczniejsze?
pół główki kapusty włoskiej (ciemne, zewnętrzne liście odrywamy i używamy tylko te jaśniejsze)
2 marchewki
1 mała cebula
olej
śmietana do zup i sosów
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
Cebulę zeszklić na oleju, w tym czasie pokroić marchewkę w krążki, dodać do cebuli. W międzyczasie pokroić na drobno kapustę, dodać do całości i smażyć na wolnym ogniu. Dolać trochę wody i smażyć jakiś czas pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kapusta jest gotowa, jak nie jest już twarda, należy po prostu spróbować. Na koniec dolewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i przyprawiamy do smaku.
Najlepiej pasują smażone ziemniaki.
Jedząc nasze sezonowe, regionalne warzywa, najlepiej przygotujemy nasz organizm na nadchodzącą zimę (cicho, co ja tu o zimie... jeszcze trochę trzeba o lecie pomarzyć, ewentualnie jesienią się zachwyczać)
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2011/09/kapusta-woska-z-marchewka-w-sosie.html