ßßß Cookit - przepis na Fasola po rzymsku

Fasola po rzymsku

nazwa

Wykonanie

Rodzaj gulaszu. A chec na to danie naszla mnie, bo rozkoszuje sie lektura tej ksiazki:
Fabula zwyczajna- dwoch mezczyzn zakochuje sie w jednej kobiecie. Jeden ma swietny wyglad, ale ten drugi ma to cos... jest doskonalym kucharzem! Wspolnymi silami probuja zdobyc serce dziewczyny. ;) Natomiast potrawy i smaki tej ksiazki- cudne!!! Rozpalony sloncem Rzym, najlepsze skladniki, pelna finezji kuchnia... Ksiazka jest po prostu przepyszna! Dodatkowa okraszona spora porcja humoru. Wysmienita!(Wiecej o ksiazce za czas jakis w blogu czytelniczym- zakladka po lewej)
Moja fasola po rzymsku z rzymska kuchnia ma zapewne wspolna tylko nazwe ;) Ale nam wczoraj smakowala i tak :))
Dla 4 osob
500 g wolowiny na glulasz (np. lopatka)
3 lyzki oleju do smazenia
sol, swiezo zmielony pieprz
250 g cebuli
125 ml rosolu
750 g zielonej fasoli w straczkach
2 miesiste pomidory
Mieso oplukac w biezacej zimnej wodzie, osuszyc, pokroic na kawalki. Rozgrzac dobrze olej, zrumienic na nim mieso, przyprawic sola i pieprzem. Cebule obrac, przeciac na polowe, pokroic w plasterki, dodac do miesa, krotko przysmazyc, podlac rosolem, dusic ok. 15 minut. Z fasoli usunac wlokna, oplukac, pokroic na kawalki, dolozyc do miesa, przyprawic sola i piperzem, dusic jeszcze ok. 45 minut (ewentualnie dodac nieco rosolu).
Pomidory spazyc, przelac zimna woda i zdjac skorke. Pokroic na cwiartki, a potem na czastki i dodac do potrawy na 10 minut przed koncem duszenia. (Ja wczoraj dodalam wlasnej roboty przecier pomidorowy)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/07/Fasola-po-rzymsku.html