Wykonanie
Rodzaj gulaszu. A chec na to danie naszla mnie, bo rozkoszuje sie lektura tej ksiazki:

Fabula zwyczajna- dwoch mezczyzn zakochuje sie w jednej kobiecie. Jeden ma swietny wyglad, ale ten drugi ma to cos... jest doskonalym kucharzem! Wspolnymi
silami probuja zdobyc
serce dziewczyny. ;) Natomiast potrawy i smaki tej ksiazki- cudne!!! Rozpalony sloncem Rzym, najlepsze skladniki, pelna finezji kuchnia... Ksiazka jest po prostu przepyszna! Dodatkowa okraszona spora porcja humoru. Wysmienita!(Wiecej o ksiazce za czas jakis w blogu czytelniczym- zakladka po lewej)Moja
fasola po rzymsku z rzymska kuchnia ma zapewne wspolna tylko nazwe ;) Ale nam wczoraj smakowala i tak :))Dla 4 osob500 g
wolowiny na glulasz (np.
lopatka)3 lyzki
oleju do smazeniasol, swiezo zmielony
pieprz250 g
cebuli125 ml rosolu750 g zielonej
fasoli w straczkach2 miesiste
pomidoryMieso oplukac w biezacej zimnej wodzie, osuszyc, pokroic na kawalki. Rozgrzac dobrze
olej, zrumienic na nim
mieso, przyprawic
sola i
pieprzem.
Cebule obrac, przeciac na
polowe, pokroic w plasterki, dodac do
miesa, krotko przysmazyc, podlac rosolem, dusic ok. 15 minut. Z
fasoli usunac wlokna, oplukac, pokroic na kawalki, dolozyc do
miesa, przyprawic
sola i
piperzem, dusic jeszcze ok. 45 minut (ewentualnie dodac nieco rosolu).
Pomidory spazyc, przelac zimna
woda i zdjac skorke. Pokroic na cwiartki, a
potem na
czastki i dodac do potrawy na 10 minut przed koncem duszenia. (Ja wczoraj dodalam wlasnej roboty
przecier pomidorowy)