Wykonanie
Dziś w mojej kuchni prosto i szybko. A proszę...
Fasola- czarne oczko- ulubiona
fasola mojego M., do tego
pomidory i pyszne chorizo. Ajvar to już tradycja po wakacjach chorwackich. Tegoroczny wielki słoik..powoli się kończy.. Zamiast ajvaru możecie dodać po prostu pastę
paprykową lub dodać więcej
pomidorów. Znowu wyszło mi bardzo międzynarodowe danie. Czarne oczko mam z Egiptu ale jest dostępne także u nas (zresztą można zastąpić drobną
białą fasolą), chorizo hiszpańskie, ajvar chorwacki i nasze pyszne
pomidory. Lubię taki miszmasz... lubię takie międzynarodowe klimaty.
Składniki:szklanka suszonej
fasoli- u mnie czarne oczko4 duże
pomidory- pozbawione skóry i pokrojone na kawałki3 łyżki pasty ajvar lub pasty paprykowej100 g chorizo
sólpieprzszczypta cząbruduża
cebula- pokrojona w półplasterki
olej do smażeniaWykonanie:
Fasolę zalej
wodą i pozostaw na noc. Ja swojej
fasoli nie gotowałam od razu dodałam ją do dania i gotowała się w nim. Ale jeśli masz obawy że może być twarda ugotuj ją po namoczeniu. Na
oleju zeszklij
cebulę. Dodaj do niej chorizo pokrojone w plastry. Uważaj żeby się nie spaliło. Dodaj
pomidory i
fasolę. Smaż aż
pomiidory się rozpadną. Dodaj ajvar przypraw
solą,
pieprzem i cząbrem. Gotuj na wolnym ogniu aż całość zmięknie. Podawaj z
pieczywem.Smacznego!