ßßß Cookit - przepis na Gulasz a la boef bourgignon

Gulasz a la boef bourgignon

nazwa

Wykonanie

« Smorrebrod dunska kanapka ...
Salatka ziemniaczana z ... »
Swietna obiadowa propozycja :)
Dla 4-6 osob:
600 g marchwi
6 cebul
1 zabek czosnku
600 g miesa wolowego na gulasz
150 g boczku
150 g smietany creme fraiche
3 lyzki masla
2 lyzki przecieru pomidorowego
1/4 l czerwonego wina wytrawnego
sol, pieprz
Mieso pokroic w gruba kostke, marchewki , cebule i czosnek oczyscic i pokroic w kostke. Boczek pokroic w kostke. Maslo rozgrzac na patelni, podsmazyc boczek i mieso przez ok. 10 minut mieszajac. Nastepnie dodac przecier pomidorowy, cebule, czosnek i polowe marchewek. Smazyc jeszcze 2 minuty mieszajac. Zalac winem, gotowac przez ok. 3 minuty, dodac 1 1/4 l wody, zagotowac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Przelozyc do brytfanny z pokrywka i dusic w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 2 godziny, po 1 1/2 godziny dodac pozostale marchewki, wymieszac. Podawac z kleksem smietany.
Przepis na podstawie przepisu z tygodnika "Laura".
sobota, 18 lipca 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/07/Gulasz-a-la-boef-bourgignon.html