ßßß Cookit - przepis na Rostbef w czerwonym winie

Rostbef w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
rosbef 2 kilogramów
boczek plastry według uznania
czosnek 4 ząbki
majeranek 2 łyżek deserowych
cebula 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
pieczarki 100 gramów
imbir według uznania
wino czerwone 1 szklanek
rosół wołowy 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem. Odciąć od kości, pozostawiając warstwę tłuszczu przy mięsie. Mięso nadciąć głęboko w kilku miejscach i w nacięciu włożyć plastry boczku obtoczone w majeranku i połowę czosnku pokrajanego w plasterki. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę posiekać. Oczyszczoną marchewkę pokroić na kawałki. Mięso włożyć do żeliwnego naczynia, obłożyć warzywami i pieczarkami, posypać imbirem, resztą majeranku i czosnku, zalać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Zostawić w piekarniku na 30 minut. Rosół wołowy z kostki doprawić do sosu z pieczenia i zagotować. Przetrzeć przez sito i gotować tak długo, aż pozostanie 1/2 litra płynu.
Mięso pokroić na plastry i osobno podać sos.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4599/Rostbef-w-czerwonym-winie