Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
rosbef 2 kilogramów
boczek plastry według uznania
czosnek 4 ząbki
majeranek 2 łyżek deserowych
cebula 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
pieczarki 100 gramów
imbir według uznania
wino czerwone 1 szklanekrosół wołowy 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte i osuszone
mięso natrzeć
solą oraz
pieprzem. Odciąć od kości, pozostawiając warstwę tłuszczu przy
mięsie.
Mięso nadciąć głęboko w kilku miejscach i w nacięciu włożyć plastry
boczku obtoczone w
majeranku i połowę
czosnku pokrajanego w plasterki. Oczyszczone
pieczarki pokroić w plasterki, a
cebulę posiekać. Oczyszczoną
marchewkę pokroić na kawałki.
Mięso włożyć do żeliwnego naczynia, obłożyć warzywami i
pieczarkami, posypać
imbirem, resztą
majeranku i
czosnku, zalać
winem wymieszanym z
koncentratem pomidorowym. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Zostawić w piekarniku na 30 minut. Rosół wołowy z kostki doprawić do sosu z pieczenia i zagotować. Przetrzeć przez sito i gotować tak długo, aż pozostanie 1/2 litra płynu.
Mięso pokroić na plastry i osobno podać sos.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: