Wykonanie

Albo pyzy z
mięsem, kartacze z
mięsem, bardzo różnie się je nazywa. Ja je znam głównie jako cepeliny albo kartacze (które jednak powinny
mieć kształt kuli, a nie wydłużonego...oscypka?).Chociaż wymagają sporo pracy to warto poświęcić trochę czasu, można za to zrobić ich na zapas, bo ponoć jedyne, co jest lepsze od cepelinów, to odsmażane cepeliny :)Jest to też kolejny przepis z
serii "pomysł na
mięso z rosołu". Rosół pojawia się u mnie dość często, a lubię go robić na sporej ilości
mięsa, więc czuję się dobrą gospodynią jeżeli zostaje ono smacznie przetworzone ;)Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Smacznej Pyzy .Składniki (na ok. 10 kartaczy)1,5kg
ziemniaków (waga po obraniu)2-3 łyżki
mąki ziemniaczanejSól,
pieprzMięso z rosołu - u mnie nieduży kawałek
mięsa wołowego, nóżka i dwa skrzydełka
Marchewka z rosołu
Cebula - 1 średnia sztuka + kolejna do podsmażenia i okraszeniaCzas wykonania: 2-2,5hKoszt: 10złWykonanie:500g
ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ugniatamy jak najdokładniej tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. 1kg
ziemniaków ścieramy na tarce (lub w robocie kuchennym) na najdrobniejszych oczkach (tj. w
sumie przecieramy). Masę ziemniaczaną odciskamy mocno na ścierce, odciśnięte
ziemniaki odkładając do miski a odciśnięty płyn zostawiając do odstania. Następnie zlewamy
wodę z góry, na dole powinien zostać osad, "krochmal". Ten krochmal dolewamy do
ziemniaków. Dodajemy 1-2 łyżki
mąki pszennej i zagniatamy ciasto z dodatkiem
soli (ok. 1 łyżeczki) i
pieprzu (do smaku).
Mięso mielimy z
marchewką, dodajemy posiekaną
cebulę, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Z ciasta formujemy spore placki, wielkości dłoni, faszerujemy zmielonym
mięsem. Zlepiamy w kształt wydłużonych klusek. Jest to łatwiejsze jeżeli mamy czyste i zwilżone
wodą dłonie :)W dużym garnku gotujemy osoloną
wodę, cepeliny gotujemy po 2-3 sztuki aż wypłyną i od tego momentu jeszcze ok. 5 minut.Kartacze podajemy okraszone
cebulką, można też
boczkiem. Przepyszne są na drugi dzień, odsmażone na
maśle!