Wykonanie

Mój ulubiony , tradycyjny zestaw surówek, który można podać do każdego dania
mięsnego.Jest to dodatek nie tylko ciekawy kolorystycznie, ale przede wszystkim smacznyi bogaty w witaminy

Składniki:/na 4-5 osób/

1/4 główki
kapusty czerwonej1/4 główki
kapusty białej4 małe
marchewki1/2 małej
cebulikawałek
pora4
jabłkapo 1 łyżce krojonych
orzechów, suszonych śliwek/pokrojonych/ i
rodzynek /lub żurawiny/sok z 1
cytryny5 łyżek
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszkisólpieprz1 łyżeczka startego
chrzanuPrzygotowanie:Warzywa i
jabłka dokładnie umyć i obrać. Wymieszać
oliwę z
sokiem z cytryny tworząc sos o konsystencji gładkiej emulsji, doprawić do smaku
solą i
cukrem podzielić na 3 części.
Kapustę białą i czerwoną dokładnie umyć i zetrzeć osobno na grubej tarce . Do każdej wetrzeć po jednym
jabłku, przyprawić
solą, świeżo zmielonym
pieprzem, polać
sosem sałatkowym . Do
kapusty czerwonej dodać pokrojoną drobno
cebulę,
suszone śliwki, a do
kapusty białej pora pokrojonego w cienkie półkrążki,
rodzynki , zieloną
pietruszkę i wymieszać.
Marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami, podobnie jabłko/lub 2/, skropić
sokiem z cytryny. Można dodać1 łyżeczkę startego
chrzanu. Dodać szczyptę
soli,
cukru do smaku , pokrojone
orzechy i sos. Wymieszać. Gotowe surówki wyłożyć na półmisek. Przygotować na krótko przed spożyciem.

Każdą z tych surówek można przygotować w Thermomiksie / tak właśnie zrobiłam tym razem/ wrzucając osobno wszystkie składniki przeznaczone na daną surówkę /oprócz bakalii/.W ciągu kilku minut surówki są gotowe. Takim sposobem możemy zaoszczędzić wiele czasu.