Wykonanie

Oprócz
makaronów od czasu do czasu na moim
stole goszczą również
słodycze.Od święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co.Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach
ciasteczka zawijane, przełożone
orzechową nutellą i
bakaliami.Przygotowuje się je błyskawicznie, ponieważ możemy wykorzystać gotowe półprodukty.

Do wykonania spiralek
czekoladowych i
ciasteczek bakaliowych potrzebujemy 2 rodzaje ciasta jednakowej wielkości. Jedno ciasto to francuskie, a drugie kruche. Użyłam gotowe
ciasto francuskie o wymiarach 26/30 cm/ok.250g/ i takiej samej wielkości ciasto kruche, które przygotowałam sama. Ponieważ wykonałam dwa rodzaje
ciastek potrzebowałam dwa płaty
ciasta francuskiego i dwa płaty ciasta kruchego. Na ciasto kruche użyłam: 300 g
mąki, 150 g
masła, 80g
cukru,3
żółtka , szczyptę
soli i parę kropel
rumu.Składniki:

2 płaty.
ciasta francuskiego /po ok.250g /2 płaty ciasta kruchego /po ok.250 g/mały słoiczek
orzechowo-czekoladowej "Nutelli"bakalie/rodzynki,skórka pom,
migdały../.

-Rozłożyć na blacie ciasto kruche, posmarować nutellą i przykryć
ciastem francuskim. ---Przekroić całość na połowę.- Jedną część posmarować delikatnie
wodą przy pomocy pędzelka , przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć /otrzymamy w ten sposób 4 warstwy/ .-Przygotowane w ten sposób ciasto należy pokroić w paski ok.2/8 cm.-Każdy pasek zwinąć delikatnie w spiralkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.- Łącząc końce ciasta otrzymamy
ciasteczka okrągłe.


Aby otrzymać
ciasteczka bakaliowe należy na płacie z ciasta kruchego rozłożyć dowolnie
bakalie /rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie/i przykryć
ciastem francuskim.Podzielić ciasto na połowę. Jedną cześć posmarować lekko
wodą i przykryć drugim płatem. Lekko docisnąć . Wycinać dowolne prostokątne
ciasteczka i u układać na blasze wyłożonej papierem dopieczenia.Przygotowane
ciasteczka powinno się schłodzić ok.30 min, a następnie piec w gorącym piekarniku /w temp.200 st./ do zarumienienia się.
Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać by ich nie przypalić.

Po upieczeniu posypać obficie
cukrem pudrem.

Pomysł na
ciasteczka pochodzi z tej strony