ßßß Cookit - przepis na Francusko-kruche spiralki nadziewane nutellą i ciasteczka z bakaliami

Francusko-kruche spiralki nadziewane nutellą i ciasteczka z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Oprócz makaronów od czasu do czasu na moim stole goszczą również słodycze.
Od święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co.
Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka zawijane, przełożone orzechową nutellą i bakaliami.
Przygotowuje się je błyskawicznie, ponieważ możemy wykorzystać gotowe półprodukty.
Do wykonania spiralek czekoladowych i ciasteczek bakaliowych potrzebujemy 2 rodzaje ciasta jednakowej wielkości. Jedno ciasto to francuskie, a drugie kruche. Użyłam gotowe ciasto francuskie o wymiarach 26/30 cm/ok.250g/ i takiej samej wielkości ciasto kruche, które przygotowałam sama. Ponieważ wykonałam dwa rodzaje ciastek potrzebowałam dwa płaty ciasta francuskiego i dwa płaty ciasta kruchego. Na ciasto kruche użyłam: 300 g mąki, 150 g masła, 80g cukru,3 żółtka , szczyptę soli i parę kropel rumu.
Składniki:
2 płaty. ciasta francuskiego /po ok.250g /
2 płaty ciasta kruchego /po ok.250 g/
mały słoiczek orzechowo-czekoladowej "Nutelli"
bakalie/rodzynki,skórka pom,migdały../.
-Rozłożyć na blacie ciasto kruche, posmarować nutellą i przykryć ciastem francuskim. ---Przekroić całość na połowę.
- Jedną część posmarować delikatnie wodą przy pomocy pędzelka , przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć /otrzymamy w ten sposób 4 warstwy/ .
-Przygotowane w ten sposób ciasto należy pokroić w paski ok.2/8 cm.
-Każdy pasek zwinąć delikatnie w spiralkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Łącząc końce ciasta otrzymamy ciasteczka okrągłe.
Aby otrzymać ciasteczka bakaliowe należy na płacie z ciasta kruchego rozłożyć dowolnie bakalie /rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie/i przykryć ciastem francuskim.
Podzielić ciasto na połowę. Jedną cześć posmarować lekko wodą i przykryć drugim płatem. Lekko docisnąć . Wycinać dowolne prostokątne ciasteczka i u układać na blasze wyłożonej papierem dopieczenia.
Przygotowane ciasteczka powinno się schłodzić ok.30 min, a następnie piec w gorącym piekarniku /w temp.200 st./ do zarumienienia się.Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać by ich nie przypalić.
Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Pomysł na ciasteczka pochodzi z tej strony
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/francusko-kruche-spiralki-nadziewane.html