ßßß
ok. 4 00 g cukinii1 ząbek czosnku2 łyżki świeżej mięty1 łyżka solioliwa z oliwek lub oleju rzepakowego/ do głębokiego smażenia/pieprz biały do smaku50 ml octu winnego/ użyłam biały/60-80 ml wodyszczypta cukru1 ząbek czosnku /do zalewy/Wykonanie:Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/.Przełożyć na durszlak, obficie posolić i pozostawić na ok.40 -50 min .W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach .Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręcznikupapierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę dodać czosnek i chwilę go podsmażyć /nieprzypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i smażyć z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.Łyżkę cedzakową przełożyć na papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu, a następnieumieścić w misce, doprawić pieprzem i posypać świeżą miętą.Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach do dać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać cukinię.Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.