ßßß
Tak dawno nie piekłam ciasta mocno czekoladowego... aż w końcu się zmobilizowałam. Specjalnie na Wasze życzenie ciasto nie zawiera ani grama mąki, co ucieszy alergików. Z kolei, może tort nie nadaje się dla dzieci (tak myślę, bo moim nie smakuje ciasto na gorzkiej czekoladzie, a z mleczną, to już nie to... ). Tort ma konsystencję brownies, jest ciężki i gliniasty, wyraźnie wyczuwalne są orzechy laskowe. Koniecznie podajemy ze świeżymi malinami :-). Polecam!Składniki:4 jajka200 g masła200 g podpieczonych i zmielonych orzechów laskowych180 g gorzkiej czekolady150 - 180 g drobnego cukru2 łyżki likieru cytrusowego (lub brandy, rumu)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. Białka oddzielić od żółtek.Żółtka zmiksować do białości z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodawać lekko ciepłą (nie gorącą) czekoladę, dalej miksując. Dodać orzechy, likier i zmiksować.Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać do ciasta czekoladowego.Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przelać gotową masę. Piec około 55 minut w temperaturze 160ºC. Gotowe ciasto sprawdzamy naciskając palcem delikatnie na środek, powinno być wypieczone, nie sprawdzamy patyczkiem (może być mokry od czekolady).Wystudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto urośnie, potem lekko opadnie.Podawać z polewą czekoladową i malinami.Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej czekolady40 g masłaSkładniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać, polać po wierzchu ciasta.Smacznego :-).