Wykonanie

Tak dawno nie piekłam ciasta mocno
czekoladowego... aż w końcu się zmobilizowałam. Specjalnie na Wasze życzenie ciasto nie zawiera ani grama
mąki, co ucieszy alergików. Z kolei, może tort nie nadaje się dla dzieci (tak myślę, bo moim nie smakuje ciasto na gorzkiej
czekoladzie, a z
mleczną, to już nie to... ). Tort ma konsystencję brownies, jest ciężki i gliniasty, wyraźnie wyczuwalne są
orzechy laskowe. Koniecznie podajemy ze świeżymi
malinami :-). Polecam!Składniki:4
jajka200 g
masła200 g podpieczonych i zmielonych
orzechów laskowych180 g
gorzkiej czekolady150 - 180 g drobnego
cukru2 łyżki
likieru cytrusowego (lub
brandy,
rumu)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę z
masłem roztopić w kąpieli
wodnej, odstawić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka zmiksować do białości z
cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodawać lekko ciepłą (nie gorącą)
czekoladę, dalej miksując. Dodać
orzechy,
likier i zmiksować.
Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać do ciasta
czekoladowego.Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem. Przelać gotową masę. Piec około 55 minut w temperaturze 160ºC. Gotowe ciasto sprawdzamy naciskając palcem delikatnie na środek, powinno być wypieczone, nie sprawdzamy patyczkiem (może być mokry od
czekolady).Wystudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto urośnie,
potem lekko opadnie.Podawać z
polewą czekoladową i
malinami.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady40 g
masłaSkładniki roztopić w kąpieli
wodnej, wymieszać, polać po wierzchu ciasta.Smacznego :-).