Wykonanie

W zasadzie
tortu, który nazywa się 'Nutella Cake' nie trzeba specjalnie reklamować ;-). Ciasto jest zwarte, wilgotne, choć nie ciężkie. Pachnie nutellą, choć smakuje jak ciasto mocno
czekoladowe. Wygląda przepięknie i kusi, choć jest takie proste w wykonaniu! Z pewnością rozchmurzy każdego i jest warte grzechu ;-).Składniki:6 dużych
jajek; osobno
białka i
żółtkaszczypta
soli125 g
masła400 g nutelli (1 słoiczek)1 łyżka
likieru Frangelico,
rumu lub
wody100 g zmielonych
orzechów laskowych100 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej i lekko przestudzonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z nutellą do otrzymania gładkiego kremu. Do masy
maślanej dodać
likier Frangelico (lub rum/wodę),
żółtka i zmielone
orzechy, całość zmiksować/utrzeć przy pomocy miksera. Dodać przestudzoną
czekoladę i zmiksować.W osobnym naczyniu ubić na sztywno 6
białek ze szczyptą
soli. Ubite na sztywno
białka delikatnie wmieszać do masy czekoladowej, mieszając tylko do połączenia, by piana jak najmniej opadła.Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Piec około 40 minut w 180ºC. Wyjąć, wystudzić.Polewa:100 g
orzechów laskowych, obranych125 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżka
likieru Frangelico,
rumu lub
wody125 g
gorzkiej czekolady, posiekanej
Orzechy podprażyć na suchej patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).W garnuszku podgrzewać
śmietanę kremówkę z Frangelico, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Na wystudzone ciasto wylać gęstniejącą polewę, przyozdobić
orzechami.Smacznego :-).


Źródło - Nigella Lawson 'How to be a domestic goddess'.