Wykonanie


Nutella
Cake - ciasto, które fanom kremu Nutella z pewnością nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wypiek na bazie
orzechów laskowych,
czekolady oraz oczywiście Nutelli - proste połączenie smaków, a niemalże idealne. Ciasto mocno
czekoladowe, w konsystencji przypominające brownies, jednak zdecydowanie delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku. Polecam - smakuje wyjątkowo.


Ciasto:6
jajek (osobno
białkai żółtka)125 g
masła400g Nutelliłyżka
rumu (lub innego
alkoholu)100 g zmielonych
orzechów laskowych100 g
gorzkiej czekoladyszczypta
soliPolewa:125 ml
śmietanki kremówki 30%125 g
gorzkiej czekoladyłyżka
rumu100 g
orzechów laskowychWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i studzimy do momentu gdy
czekolada całkowicie ostygnie jednak pozostanie nadal płynna.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. W osobnym naczyniu miksujemy
masło na puszystą masę, dodajemy Nutellę i ciągle mieszając wbijamy po jednym
jajku. Następnie dodajemy
rum, zmielone
orzechy laskowe i wlewamy rozpuszczoną
czekoladę. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi
białkami.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ok. 23 cm). Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni, następnie odkładamy do wystygnięcia (koniecznie,
orzechy nie mogą być ciepłe, ponieważ "spłyną" z ciasta).Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować polewę:Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), wrzucamy
czekoladę, dodajemy
rum. Gdy tylko
czekolada ulegnie stopieniu ściągamy z ognia i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy
orzechami laskowymi.









