Wykonanie

Szarlotka na najlepszym cieście kruchym pieczona z dużą ilością
jabłkowego nadzienia oraz z warstwą
konfitury z
owoców dzikiej róży. Róża +
jabłka - połączenie idealne! Na górze z kratką z ciasta kruchego, dzięki
czemu nie tylko pięknie się prezentuje, ale też nie ma problemu z nadmierną wilgotnością
jabłek. Doskonała, po prostu nie można się od niej oderwać :-).Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej100 g
masła, zimnego60 g
smalcu, zimnego1
żółtko60 g
cukru pudru1 łyżka ekstraktu z
waniliiMąkę przesiać, dodać
masło,
smalec, posiekać, dodać
żółtko,
cukier,
wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.Nadzienie
jabłkowe:2 kg
jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)świeżo wyciśnięty sok z 1
cytryny4 łyżki
cukru demerara (lub zwykłego)1 łyżeczka
cynamonu (opcjonalnie)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z
sokiem cytryny i
cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić
cynamonem (jeśli używamy), wymieszać.Ponadto:2/3 szklanki
konfitury z
owoców dzikiej róży
cukier puder, do oprószeniaWykonanie:Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę
konfitury z
owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone
jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.Smacznego :-).

