Wykonanie

Dzisiaj coś z regionalnej kuchni małopolskiej czyli małdrzyki czasem zwane mądrzykami. Pyszne placuszki wykonywane z
białego sera dawniej zwanego małdrzykiem. Tradycyjnie smażone na
maśle i podawane na słodko. Bardzo pyszna propozycja na którą przepis znalazłam w cudownym zeszycie o którym
pisałam Wam tutaj (klik). Pamiętajcie tylko by
ser był dobrej jakości (absolutnie nie może to być
ser wiaderkowy ;) Polecam Wam baaardzoSkładniki:500g
sera twarogowego dobrej jakości20g mięciutkiego
masła3 łyżki
mąki pszennej1
żółtko1 całe
jajko1 łyżeczka
cukru z
wanilią (klik)ponadto:
masło sklarowane do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura lub
owoce do podania
Ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzane
masło i smażyć z dwóch stron na złoto. Podawać z
konfiturą oprószone
cukrem pudrem. Smacznego :)
