ßßß Cookit - przepis na Szarlotka.

Szarlotka.

nazwa

Wykonanie

Kochani udało mi się uratować ostatni kawałek ciasta i to dosłownie. Musiałam go porządnie schować i zakomunikować domownikom, że jest on nie do ruszenia, ponieważ muszę go sfotografować i udało się :)
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, przekonać się jak pyszny jest spód ciasta oraz kruszonka.
Składniki:
ciasto
600g mąki
300g masła
100g smalcu
160g cukru pudru
4 żółtka
kruszonka
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek masła
nadzienie
1,5kg-2kg jabłek
cukier
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i delikatnie prużymy.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odstawiamy na 15 min.
W tym czasie robimy kruszonkę, podobnie wszystko ze sobą łączymy. Im kruszonka bardziej lepka tym bardziej nam się 'rozleje', jeśli będzie bardziej krucha/sucha, wyjdzie taka jak na zdjęciu :)
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy
i przekładamy na blachę. Posypujemy delikatnie bułką tartą. Następnie nakładamy wcześniej przygotowane jabłka, posypujemy je cynamonem, a sam wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 60-70 min.
Podajemy posypane cukrem pudrem, można dołożyć gałkę lodów śmietankowych.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/11/szarlotka.html