Wykonanie

Kochani udało mi się uratować ostatni kawałek ciasta i to dosłownie. Musiałam go porządnie schować i zakomunikować domownikom, że jest on nie do ruszenia, ponieważ muszę go sfotografować i udało się :)Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, przekonać się jak pyszny jest spód ciasta oraz kruszonka.Składniki:ciasto600g
mąki300g
masła100g
smalcu160g
cukru pudru4
żółtkakruszonka1 szklanka
mąki krupczatki1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru6 łyżek
masłanadzienie1,5kg-2kg
jabłekcukierPrzygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zasypujemy
cukrem i delikatnie prużymy.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odstawiamy na 15 min.W tym czasie robimy kruszonkę, podobnie wszystko ze sobą łączymy. Im kruszonka bardziej lepka tym bardziej nam się 'rozleje', jeśli będzie bardziej krucha/sucha, wyjdzie taka jak na zdjęciu :)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemyi przekładamy na blachę. Posypujemy delikatnie
bułką tartą. Następnie nakładamy wcześniej przygotowane
jabłka, posypujemy je
cynamonem, a sam wierzch posypujemy kruszonką.Pieczemy w temp. 180 stopni przez 60-70 min.Podajemy posypane
cukrem pudrem, można dołożyć gałkę
lodów śmietankowych.Smacznego! :)