ßßß
/ przepis pochodzi z Moich Wypieków z modyfikacjami /Składniki na kruche ciasto:300 g mąki pszennej160 g masła, zimnego60 g smalcu, zimnego1 żółtko60 g cukru pudru1 łyżka ekstraktu z waniliiMąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.Nadzienie jabłkowe:2 kg jabłek szara renetaświeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny4 łyżki cukru demerara1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem , wymieszać.Ponadto:2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej różycukier puder, do oprószeniaWykonanie:Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.Bon appetit!