ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z konfiturą różaną i kratką z kruchego ciasta

Szarlotka z konfiturą różaną i kratką z kruchego ciasta

nazwa

Wykonanie

Wracamy po dłuuugiej przerwie ;-)
Mamy dużo przepisów w zanadrzu, a na dzisiaj przepis na pyszną szarlotkę,
która rozpływa się w ustach i znika w trybie natychmiastowym...
Zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie i już jej nie było ;-)
/ przepis pochodzi z Moich Wypieków z modyfikacjami /
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
160 g masła, zimnego
60 g smalcu, zimnego
1 żółtko
60 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.
Nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek szara reneta
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem , wymieszać.
Ponadto:
2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.
Bon appetit!
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2015/02/szarlotka-z-konfitura-rozana-i-kratka-z.html