Wykonanie

Proszę, wyobraźcie sobie - tiramisu w wersji sernikowej. To jest to. Smakuje idealnie, jest lekki, puszysty, a w smaku - nie zawiedzie Was. Po zjedzeniu pierwszego kawałka nie można sobie odmówić kolejnego.. Choć to sernik, mam wrażenie, że bardziej lekki
kawowy deser.. Przepis pochodzi z tej strony . Bardzo polecam!Składniki na spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie3 łyżki
masła, roztopionego
biszkopty 'języczki' (w UK: sponge fingers)
Ciastka pełnoziarniste i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Bok tortownicy wysmarować
masłem,
biszkopty wyłożyć z
boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu.


Masa serowa:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajka1 łyżeczka granulek
kawy instant3 łyżki
likieru kawowego,
brandy lub ciemnego
rumu3/4 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Granulki
kawy rozpuścić w
likierze, odstawić.W misie miksera zmiksować
twaróg z
mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać
cukier, miksując,
potem skrobię i
wanilię. Po kolei dodawać
jajka, ubijając po każdym dodaniu, na końcu wmieszać masę
serową z
kawą i
likierem.Masę
serową przelać do przygotowanej tortownicy z
ciasteczkowym spodem.Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia można przykryć sernik folią aluminiową, by
biszkopty się nie spaliły. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest ścięty i sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić
śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.Ponadto do posypania:starta
gorzka czekolada,
kakao lub wiórki
czekoladowe .Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
