ßßß
Proszę, wyobraźcie sobie - tiramisu w wersji sernikowej. To jest to. Smakuje idealnie, jest lekki, puszysty, a w smaku - nie zawiedzie Was. Po zjedzeniu pierwszego kawałka nie można sobie odmówić kolejnego.. Choć to sernik, mam wrażenie, że bardziej lekki kawowy deser.. Przepis pochodzi z tej strony . Bardzo polecam!Składniki na spód:180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie3 łyżki masła, roztopionegobiszkopty 'języczki' (w UK: sponge fingers)Ciastka pełnoziarniste i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Bok tortownicy wysmarować masłem, biszkopty wyłożyć z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu.
Masa serowa:500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 łyżeczka granulek kawy instant3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Granulki kawy rozpuścić w likierze, odstawić.W misie miksera zmiksować twaróg z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, ubijając po każdym dodaniu, na końcu wmieszać masę serową z kawą i likierem.Masę serową przelać do przygotowanej tortownicy z ciasteczkowym spodem.Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia można przykryć sernik folią aluminiową, by biszkopty się nie spaliły. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest ścięty i sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.Ponadto do posypania:starta gorzka czekolada, kakao lub wiórki czekoladowe .Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .