ßßß
275 g ciasteczek amaretti75 g masła, rozpuszczonego700 g serka mascarpone150 g drobnego cukru3 jajka25 g mąki3 łyżki ciemnego rumu lub whisky1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii175 g ciemnej czekolady1 łyżka mielonej kawy3 łyżki likieru kawowegoMielimy ciasteczka (możemy rozgnieść w woreczku foliowym), dodajemy masło i mieszamy. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy masą z ciasteczek (razem z bokami na wys. ok 4 cm), dociskając łyżką. Chłodzimy w lodówce ok 1/2 godz.Piekarnik nastawiamy na temp 200 st C. Ucieramy ser z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Połowę masy przekładamy do innej miski i mieszamy z alkoholem, mąką i ekstraktem wanilii.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, lekko studzimy, dodajemy kawę i likier kawowy, mieszamy z pozostałą częścią serowej mikstury.W czystym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dzielimy na pół i każda połowę mieszamy z serowymi mieszankami(jasną i ciemną). Łyżką nakładamy na przemian ciemną i jasną masę, aż foremka będzie pełna. Za pomocą noża mieszamy ciasto w foremce, do uzyskania efektu marmuru.Pieczemy 45 minut, przykrywając folią jeśli za bardzo się będzie przypiekać. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, aż ciasto wystygnie. Chłodzimy kilka godzin.