Wykonanie
Tiramisu
Torte to bogate ciasto a właściwie luksusowy sernik, który należy do najwspanialszych ciast jakie miałam okazję próbować w swoim życiu. Ma chyba wszystko to, co najlepsze w klasycznym tiramisu, czyli
ser mascarpone, intesnywny aromat
kawy, chrupiące cząsteczki
ciasteczek amaretti a to wszystko podkreślone i pogłębione
alkoholem i
gorzką czekoladą . Jak dla mnie - pycha! Ten rodzaj ciast, które dostarczają najwyższych kulinarnych wrażeń lubię najbardziej. I choć mocno kaloryczne, to warte spróbowania i rozkoszowania się...prawdziwy raj dla zmysłów!Przepis z książki "Cakes and Bakes" wydawnictwa Good Housekeeping.

275 g
ciasteczek amaretti75 g
masła, rozpuszczonego700 g
serka mascarpone150 g drobnego
cukru3
jajka25 g
mąki3 łyżki ciemnego
rumu lub
whisky1/2 łyżeczki ekstraktu
wanilii175 g ciemnej
czekolady1 łyżka mielonej
kawy3 łyżki
likieru kawowegoMielimy
ciasteczka (możemy rozgnieść w woreczku foliowym), dodajemy
masło i mieszamy. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy masą z
ciasteczek (razem z bokami na wys. ok 4 cm), dociskając łyżką. Chłodzimy w lodówce ok 1/2 godz.Piekarnik nastawiamy na temp 200 st C. Ucieramy
ser z
cukrem, dodajemy
żółtka i dalej ubijamy. Połowę masy przekładamy do innej miski i mieszamy z
alkoholem,
mąką i ekstraktem
wanilii.Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, lekko studzimy, dodajemy
kawę i
likier kawowy, mieszamy z pozostałą częścią serowej mikstury.W czystym naczyniu ubijamy na sztywno
białka, dzielimy na pół i każda połowę mieszamy z serowymi mieszankami(jasną i ciemną). Łyżką nakładamy na przemian ciemną i jasną masę, aż foremka będzie pełna. Za pomocą noża mieszamy ciasto w foremce, do uzyskania efektu marmuru.Pieczemy 45 minut, przykrywając folią jeśli za bardzo się będzie przypiekać. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, aż ciasto wystygnie. Chłodzimy kilka godzin.