ßßß Cookit - przepis na Tiramisu Torte - luksusowy sernik z mascarpone

Tiramisu Torte - luksusowy sernik z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Tiramisu Torte to bogate ciasto a właściwie luksusowy sernik, który należy do najwspanialszych ciast jakie miałam okazję próbować w swoim życiu. Ma chyba wszystko to, co najlepsze w klasycznym tiramisu, czyli ser mascarpone, intesnywny aromat kawy, chrupiące cząsteczki ciasteczek amaretti a to wszystko podkreślone i pogłębione alkoholem i gorzką czekoladą . Jak dla mnie - pycha! Ten rodzaj ciast, które dostarczają najwyższych kulinarnych wrażeń lubię najbardziej. I choć mocno kaloryczne, to warte spróbowania i rozkoszowania się...prawdziwy raj dla zmysłów!
Przepis z książki "Cakes and Bakes" wydawnictwa Good Housekeeping.
275 g ciasteczek amaretti
75 g masła, rozpuszczonego
700 g serka mascarpone
150 g drobnego cukru
3 jajka
25 g mąki
3 łyżki ciemnego rumu lub whisky
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
175 g ciemnej czekolady
1 łyżka mielonej kawy
3 łyżki likieru kawowego
Mielimy ciasteczka (możemy rozgnieść w woreczku foliowym), dodajemy masło i mieszamy. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy masą z ciasteczek (razem z bokami na wys. ok 4 cm), dociskając łyżką. Chłodzimy w lodówce ok 1/2 godz.
Piekarnik nastawiamy na temp 200 st C. Ucieramy ser z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Połowę masy przekładamy do innej miski i mieszamy z alkoholem, mąką i ekstraktem wanilii.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, lekko studzimy, dodajemy kawę i likier kawowy, mieszamy z pozostałą częścią serowej mikstury.
W czystym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dzielimy na pół i każda połowę mieszamy z serowymi mieszankami(jasną i ciemną). Łyżką nakładamy na przemian ciemną i jasną masę, aż foremka będzie pełna. Za pomocą noża mieszamy ciasto w foremce, do uzyskania efektu marmuru.
Pieczemy 45 minut, przykrywając folią jeśli za bardzo się będzie przypiekać. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, aż ciasto wystygnie. Chłodzimy kilka godzin.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/tiramisu-torte.html