ßßß
Składniki:
2 szklanki mleka (480ml)3/4 szklanki cukru kryształu (15 dkg)1/4 szklanki mąki (3,5 dkg)6 jajek1/4 szklanki ciemnego rumu (60 ml) (ja dodałam Amaretto)2 łyżeczki cukru waniliowego albo łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 szklanki masła (6 dkg)1 szklanka serka mascarpone (25 dkg)biszkopty w kształcie paluszka (2 opakowania)1 i 1/2 szklanki kawy (360 ml) - w 1 i 1/2 szklanki wody rozpuścić 6 łyżek kawy rozpuszczalnej1/3 szklanki cukru kryształu (6,5 dkg)1/4 szklanki rumu (60 ml)kakaoczekolada mleczna (3 dkg)Przygotowanie:




Pierwszym krokiem jest ugotowanie budyniu. Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka i 3/4 szklanki cukru, zagotować.W miseczce wymieszać mąkę z 6 żółtkami i pozostałą 1/2 szklanką mleka. Zdjąć gotujące mleko z ognia i wolno dolewać do mąki, zimnego mleka i żółtek, cały czas mieszając. Gdy dodamy już całe mleko, wstawić garnek na mały ogień, cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania i gotować przez 3 minuty. Gotowe zdjąć z ognia i wystudzić.Masło rozetrzeć w misce, dodać serek mascarpone. Ucierać razem przez chwilę po czym dodać wanilię. Do chłodnego budyniu dodać rum, rozetrzeć. Teraz należy połączyć budyń z serkiem i masłem. Stopniowo dodawać budyń do masła, cały czas energicznie mieszając do roztarcia najdrobniejszych grudek.Kąpiel kawowa. W naczyniu wymieszać kawę, cukier i rum. Moczyć biszkopty, każdy z osobna przez 5 sekund.Ja do swojego deseru użyłam prostokątnej formy o długości 30 centymetrów. Wyłożyłam ją folią spożywczą co umożliwiło mi łatwe wyjęcie gotowego deseru. Deser zachował też fajny kształt. Na dno formy układamy nasączone biszkopty, jeden koło drugiego. Na biszkopty wylewamy część kremu mascarpone. Proces powtarzamy do momentu aż wykorzystamy wszystkie biszkopty i krem. Ostatnia warstwa musi to jednak być warstwa biszkoptowa.Deser wyciągamy z formy, zdejmujemy folię i posypujemy intensywnie kakao oraz startą na tarce czekoladą. Wkładamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia. Smacznego.