Wykonanie
Nic nie pobije domowych
ciasteczek.
Serio, nic. Żadne tam sklepowe, pakowane w kolorowe pudełka. Domowe, pachnące na cały dom, jeszcze ciepłe
ciastka po prostu nie mają sobie równych :)Do naszych ulubionych od zawsze należały
ciasteczka owsiane i najlepsze pod słońcem
ciastka z drobinkami
czekolady z przepisu Nigelli. Uwielbiamy je i jadamy często (ok, może nawet troszkę zbyt często ;), z małymi przerwami na inne, bo przecież nikt nie powiedział, że można
mieć tylko jedne ulubione
ciastka. Ja na przykład mam co najmniej 10 i nawet się tego nie wstydzę ;POstatnio dość długo miałam ochotę na
ciastka w stylu popularnych piegusków. Nawet rozważałam zakup paczuszki do popołudniowej
herbatki, ale jakoś nie mogłam się przełamać. Być może dlatego, że
słodycze z naszego dzieciństwa już nie smakują tak, jak kiedyś, a może zwyczajnie przywykłam już za bardzo do domowych słodkości. W każdym razie do sklepu nie poszłam. Poszłam za to do kuchni i zaczęłam szukać sposobu na
ciasteczka, które zaspokoiłyby moje
ciasteczkowe zachcianki :)Po dwóch, średnio udanych, podejściach, udało mi się upiec
ciastka, które może nie smakują dokładnie jak pieguski, ale myślę, że są naprawdę blisko ideału :) Są kruche, pysznie maślane, pełne mojej ulubionej
mlecznej czekolady i po prostu rozpływają się w ustach. Dodatek
kawy jest niewielki i z całą pewnością nie jest niezbędny, ale cudownie podkreśla smak
czekolady i nadaje
ciastkom charakteru, więc nie pomijajcie go, proszę :)Upieczcie te
ciasteczka, przygotujcie sobie filiżankę
kawy lub
herbaty lub chociaż nalejcie kubek zimnego
mleka i sprawdźcie, czy Was też
ciastka potrafią przenieść magicznie w czasy beztroskiego dzieciństwa ;)Polecam :)
Składniki na około 22
ciastka:200g miękkiego niesolonego
masła120g drobnego
cukru do wypieków80g ciemnego
cukru muscovado1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii420g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
kawy instantokoło 150g drobno posiekanej
czekolady (u mnie
mleczna, ale może być gorzka, jeśli wolicie)Wykonanie:
Masło utrzyj z oboma
cukrami do puszystości. Dodaj
jajko oraz ekstrakt
waniliowy i zmiksuj do połączenia. Wsyp
mąkę oraz
kawę i zmiksuj raz jeszcze. Na koniec dodaj posiekaną
czekoladę i wmieszaj ostrożnie do masy.Z ciasta formuj kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego (około 2 łyżek ciasta na każdą) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Każdą spłaszcz lekko.Piecz w temperaturze 200ºC przez około 12 – 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić, ale środek będzie jeszcze lekko miękki. Upieczone przełóż delikatnie na kratkę i wystudź przed podaniem.Przechowuj do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)