Wykonanie
            Tym razem zapraszam na sernik z prądem :)) zdecydowanie nie dla dzieci :) Jest na prawdę dość mocno 
alkoholowy, znacznie bardziej niż ten z 
likierem krówkowym, który pokazywałam Wam kiedyś. C hociaż na pewno to też kwestia mocy 
likieru.Sernik z 
adwokatem jest za to bardzo dobry w smaku. Jeśli nie lubicie zbyt mocno 
alkoholowych ciast, dodajcie po prostu mniej 
likieru, ja chyba zresztą też tak zrobię kolejnym razem :) Dodatek 
czekolady ciasteczkowy spód z 
ciastek owsianych jest tu strzałem w dziesiątkę. Zresztą polecam Wam spróbować.Przepis znalazłam w książce Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki" .

Spód 
ciasteczkowy:190 g 
ciastek digestive z 
czekoladą lub innych pełnoziarnistych (ja użyłam jak zwykle Wiatraczków złotokłosych)60 g 
masłaMasa serowa:750 g 
serka śmietankowego na serniki lub 
sera półtłustego, albo tłustego zmielonego dwukrotnie ( ja użyłam 
sera produkcji mojej sąsiadki o konsystencji zbliżonej do 
twarogu półtłustego)3 
jajka3/4 szklanki drobnego 
cukru do wypieków250 ml 
ajerkoniaku3 łyżki 
mąki pszennej150 g posiekanej na drobne kawałki 
czekolady mlecznej lub gorzkiej ( ja dałam 
mleczną)Dekoracja:Może być dowolna, możecie też wcale nie robić dekoracji. U mnie starta na grubych oczkach 
czekolada biała oraz 
mleczna.
 Ciastka
Ciastka pokruszyć i zmiksować z 
masłem. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Ja 
ciastka rozbiłam odrobinę tłuczkiem do 
mięsa, a 
potem jeszcze potraktowałam blenderem, po czym wlałam roztopione 
masło i dokładnie wymieszałam.Tortownicę o średnicy 21-22 cm (u mnie 23cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Ważne jest by wyłożyć dokładnie bo sernik może być bardzo płynny. U mnie nie był, miał w miarę gęstą konsystencję, wydaje mi się że do po prostu kwestia rodzaju 
sera jaki użyjecie.Na dno tortownicy wykładamy masę 
ciasteczkową, lekko ugniatamy i wyrównujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.Wszystkie składniki masy serowej oprócz 
czekolady miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy kawałki 
czekolady i mieszamy. Masę wylewamy na spód z 
ciastek.Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60-70 minut, aż jego środek będzie ścięty (sprawdzamy lekko dotykając powierzchni patyczkiem).Po upieczeniu studzimy. Ja studziłam w lekko uchylonym piekarniku.Po dokładnym wystudzeniu wstawiamy na ok. 12 godzin do lodówki. Dopiero po tym czasie sernik uzyskuje właściwą konsystencję.Przed podaniem dowolnie dekorujemy.Smacznego ;)

