Wykonanie
Tym razem zapraszam na sernik z prądem :)) zdecydowanie nie dla dzieci :) Jest na prawdę dość mocno
alkoholowy, znacznie bardziej niż ten z
likierem krówkowym, który pokazywałam Wam kiedyś. C hociaż na pewno to też kwestia mocy
likieru.Sernik z
adwokatem jest za to bardzo dobry w smaku. Jeśli nie lubicie zbyt mocno
alkoholowych ciast, dodajcie po prostu mniej
likieru, ja chyba zresztą też tak zrobię kolejnym razem :) Dodatek
czekolady ciasteczkowy spód z
ciastek owsianych jest tu strzałem w dziesiątkę. Zresztą polecam Wam spróbować.Przepis znalazłam w książce Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki" .
Spód
ciasteczkowy:190 g
ciastek digestive z
czekoladą lub innych pełnoziarnistych (ja użyłam jak zwykle Wiatraczków złotokłosych)60 g
masłaMasa serowa:750 g
serka śmietankowego na serniki lub
sera półtłustego, albo tłustego zmielonego dwukrotnie ( ja użyłam
sera produkcji mojej sąsiadki o konsystencji zbliżonej do
twarogu półtłustego)3
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków250 ml
ajerkoniaku3 łyżki
mąki pszennej150 g posiekanej na drobne kawałki
czekolady mlecznej lub gorzkiej ( ja dałam
mleczną)Dekoracja:Może być dowolna, możecie też wcale nie robić dekoracji. U mnie starta na grubych oczkach
czekolada biała oraz
mleczna.
Ciastka pokruszyć i zmiksować z
masłem. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Ja
ciastka rozbiłam odrobinę tłuczkiem do
mięsa, a
potem jeszcze potraktowałam blenderem, po czym wlałam roztopione
masło i dokładnie wymieszałam.Tortownicę o średnicy 21-22 cm (u mnie 23cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Ważne jest by wyłożyć dokładnie bo sernik może być bardzo płynny. U mnie nie był, miał w miarę gęstą konsystencję, wydaje mi się że do po prostu kwestia rodzaju
sera jaki użyjecie.Na dno tortownicy wykładamy masę
ciasteczkową, lekko ugniatamy i wyrównujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.Wszystkie składniki masy serowej oprócz
czekolady miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy kawałki
czekolady i mieszamy. Masę wylewamy na spód z
ciastek.Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60-70 minut, aż jego środek będzie ścięty (sprawdzamy lekko dotykając powierzchni patyczkiem).Po upieczeniu studzimy. Ja studziłam w lekko uchylonym piekarniku.Po dokładnym wystudzeniu wstawiamy na ok. 12 godzin do lodówki. Dopiero po tym czasie sernik uzyskuje właściwą konsystencję.Przed podaniem dowolnie dekorujemy.Smacznego ;)