Wykonanie
Składniki na ok 45 sztuk* w zależności jak duże będą i jaka ich grubość200 gram
masła350 gram
mąki pszennej + do podsypywania1
jajko ( w wielu przepisach
jajko jest pomijane )150 gram
cukru200 gram
czekolady * u mnie gorzkaewent. okrągła foremka do wykrawania
ciastekWykonanie – Wszystkie składniki oprócz
czekolady wkładamy do większej miski i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godziny. Jeśli nie mamy czasu to na 25 min do zamrażarki aby było zimne i latwe do dalszej pracy przy wałkowaniut.Stolnicę posypujemy
mąką, ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką okrągłe kszałty lub wykrawamy dowolnym własnym sposobem.
Ciastka powinny być dość cienkie.Pieczemy je w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 200 C przez ok. 8 – 10 minut.Studzimy na kratce aby od dołu też mogły odparować.Ostudzone polewamy rozpuszczoną
czekoladą i czekamy aż zastygnie * można włożyć do lodówki.