Wykonanie
Oj, długa przerwa była, zbyt długa... Ale teraz wracam z nowymi przepisami, którymi chcę się z
Wami podzielić. Dziś coś dla prawdziwych wielbicieli ciast z kremem, niezbyt słodkich, w dużej mierze wytrawnych. Tort Mocha to doskonałe połączenie zgranego duetu -
czekolady oraz
kawy. Ciasto to nie może, oczywiście, obyć się bez filiżanki świeżo zaparzonej, aromatycznej
kawy. Mocha to popularny w całych Włoszech
napój przygotowywany z mieszanki
kawy i
czekolady. Samo słowo „mocha” pochodzi od nazwy jemeńskiego
portu Mocha (Al Mukha) na Półwyspie Arabskim, z którego eksportowano do Europy bardzo dobrej jakości
kawę. Tort będzie idealnym wypiekiem na zbliżający się Dzień Ojca. Zatem jeśli jeszcze nie macie pomysłu na smaczne i eleganckie ciasto, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować poniższy przepis:)

SKŁADNIKI:6
jajek175 g drobnego
cukru150 g
mąki pszennej25 g
mąki kukurydzianej4 łyżki bardzo mocnej
kawy (najlepiej z ekspresu)2 łyżki
likieru kawowego lu ciemnego
rumu225 g
gorzkiej czekoladyKrem
kawowy:350 g
cukru pudru175 g miękkiego
masła2 łyżki bardzo mocnej
kawyPolewa:225 g
gorzkiej czekolady175 g
masłaWYKONANIE:Włóż do miski
jajka,
cukier i wlej 1 łyżkę
kawy. Postaw naczynie na garnku z gotującą się
wodą i nad kąpielą
wodną ubijaj masę, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij ją z ognia i dalej ubijaj, aż do ostygnięcia. Przesiej w dwóch porcjach obie
mąki, delikatnie wmieszaj je do masy i przełóż całość do 2 wyłożonych papierem do pieczenia tortownic 1 o średnicy około 25 cm (ja piekłam całe ciasto w jednej tortownicy, a po upieczeniu przekroiłam je na 4 blaty). Piecz ciasto około 30 minut w temperaturze 190 °C, aż będzie sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostudzenia, następnie zdejmij papier. Przekrój każdą z części ciasta na połowę. Wymieszaj pozostałą
kawę z
alkoholem i nasącz płynem 4 blaty ciasta. Zetrzyj
czekoladę.Przygotuj krem
kawowy: ubij
masło, po czym stopniowo dodaj do niego przesiany
cukier puder i przestudzoną
kawę. Posmaruj jeden z blatów niewielką ilością kremu
kawowego i posyp 3 łyżkami startej
czekolady. Powtórz te same czynności z pozostałymi blatami, układając je jeden na drugim.Przygotuj polewę: roztop
czekoladę z
masłem, przestudź, aby nieco zgęstniała. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Posyp tort resztą startej
czekolady i odstaw w chłodne miejsce, aby polewa całkowicie zastygła.1 - papierem do pieczenia najlepiej wyłożyć samo dno tortownicy, natomiast boki natłuścić i wysypać
mąką lub
bułką tartą.



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Ciasta i
ciastka z kremem, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.