ßßß
SKŁADNIKI:6 jajek175 g drobnego cukru150 g mąki pszennej25 g mąki kukurydzianej4 łyżki bardzo mocnej kawy (najlepiej z ekspresu)2 łyżki likieru kawowego lu ciemnego rumu225 g gorzkiej czekoladyKrem kawowy:350 g cukru pudru175 g miękkiego masła2 łyżki bardzo mocnej kawyPolewa:225 g gorzkiej czekolady175 g masłaWYKONANIE:Włóż do miski jajka, cukier i wlej 1 łyżkę kawy. Postaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i nad kąpielą wodną ubijaj masę, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij ją z ognia i dalej ubijaj, aż do ostygnięcia. Przesiej w dwóch porcjach obie mąki, delikatnie wmieszaj je do masy i przełóż całość do 2 wyłożonych papierem do pieczenia tortownic 1 o średnicy około 25 cm (ja piekłam całe ciasto w jednej tortownicy, a po upieczeniu przekroiłam je na 4 blaty). Piecz ciasto około 30 minut w temperaturze 190 °C, aż będzie sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostudzenia, następnie zdejmij papier. Przekrój każdą z części ciasta na połowę. Wymieszaj pozostałą kawę z alkoholem i nasącz płynem 4 blaty ciasta. Zetrzyj czekoladę.Przygotuj krem kawowy: ubij masło, po czym stopniowo dodaj do niego przesiany cukier puder i przestudzoną kawę. Posmaruj jeden z blatów niewielką ilością kremu kawowego i posyp 3 łyżkami startej czekolady. Powtórz te same czynności z pozostałymi blatami, układając je jeden na drugim.Przygotuj polewę: roztop czekoladę z masłem, przestudź, aby nieco zgęstniała. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Posyp tort resztą startej czekolady i odstaw w chłodne miejsce, aby polewa całkowicie zastygła.1 - papierem do pieczenia najlepiej wyłożyć samo dno tortownicy, natomiast boki natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z kremem, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.