ßßß

Składniki:wystarczą na około 50 ciasteczek200g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki100g masła150g cukru260g mąki1 łyżeczka kawy w proszku1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka3 łyżeczki cynamonu1 łyżka rumucukier puder
Jak zrobiłam:1. Masło i czekoladę rozpuściłam w rondelku, dodałam rum i odstawiłam do studzenia.2. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam bardzo dobrze, powoli dodałam cukier, ciągle ubijałam, aż masa była lśniąca i elastyczna. Żółtka ubiłam, a potem dodałam do białek i wymieszałam. Masę białkową połączyłam z masą czekoladową. Delikatnie wymieszałam.3. Mąkę wymieszałam z kawą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Potem powoli dodawałam do czekoladowo - białkowej, wymieszałam. Masa jest klejąca, taka powinna być. Zawinęłam ją w folię i włożyłam do zamrażalnika na godzinę.
4. Piekarnik rozgrzałam do 180'C, blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.5. Z ciasta formowałam kulki o średnicy 2 - 2.5cm i obtoczyłam je w cukrze pudrze tak, żeby były nim całkowicie pokryte.Ułożyłam je na blaszce w odstępach około 4cm.
Piekłam przez około 12 - 14 minut, aż na powierzchni pojawiły się delikatne spękania. Wtedy są już gotowe.
Pyszne, wyszukane ciasteczka do kawy czy herbaty, jedna z kilku moich propozycji na ciasteczka świąteczne.