Wykonanie

Niebanalny sernik świąteczny. Z masą
pistacjową,
białą czekoladą i różanym zapachem.. Cudo! Nigdy wcześniej nie
jadłam takiego połączenia smaków i nie wiedziałam, czego się spodziewać; powstał trochę na próbę ;-). Sernik jest zwarty, ciężki, choć kremowy i bardzo aromatyczny. Kojarzy mi się z Baklavą .. Tego po prostu TRZEBA spróbować!Uwaga: nie polecam tego sernika na Święta, jeśli jesteś mocno przywiązany do
polskich, tradycyjnych smaków. No chyba, że jako sernik dodatkowy ;-). Jego smak jest dużą niespodzianką!Składniki na
czekoladowy spód:150 g
ciastek kakaowych z nadzieniem
czekoladowym (np. markizy)30 g
masła, w temperaturze pokojowej
Ciastka (razem z nadzieniem) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:300 g niesolonych
orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek)400 g
mleka słodzonego skondensowanego2 łyżeczki
wody różanej lub ekstraktu z
wanilii2
jajka250 g
serka mascarpone250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania
mąki pistacjowej. Miksować chwilę dłużej, aż
mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie dopuścić do otrzymania
masła pistacjowego (nie może zacząć oddzielać się tłuszcz).
Pistacje powinny wyglądać jak na zdjęciu:

Do
pistacji dodać słodzone
mleko skondensowane, zmiksować. Powinna powstać gęsta słodka pistacjowa masa:

Masę przełożyć do miksera. Dodać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać
serek mascarpone,
twaróg,
wodę różaną/ekstrakt z
wanilii i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.Masę
serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku.Wyjąć, schłodzić przez noc w lodówce.Polewa z
białej czekolady:100 ml
śmietany kremówki 30%100 g
białej czekolady, drobno posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do zgęstnienia sosu - powinien
mieć konsystencję dobrą do smarowania.Schłodzony sernik posmarować białą polewa. Boki oprószyć dodatkowymi posiekanymi
pistacjami (opcjonalnie). By
pistacje trzymały się
boków sernika lekko podgrzać (odłożone wcześniej) 2 łyżki polewy i posmarować nią boki.Schłodzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
